ADS
ADS
ADS
14 octombrie: Sfânta Cuvioasă Parascheva
STIRI
Published on 14/10/2024

Pe 14 octombrie, credincioșii o cinstesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, zi în care sunt respectate numeroase obiceiuri și tradiții străvechi. Această zi este marcată de slujbe și pomeni pentru sufletele celor care au murit fără lumânare, fără preot sau care nu și-au găsit liniștea. În plus, există superstiții legate de activitățile casnice: se spune că în această zi nu este bine să se spele, coase, calce sau să se măture, deoarece aceste fapte ar putea aduce boli de ochi, dureri de cap sau chiar negi la mâini. Totodată, tradiția interzice consumul de nuci, castraveți și fructe care au formă de cruce.

Se crede că, în apropierea zilei de 14 octombrie, Sfânta Parascheva se arată în visele oamenilor, fie pentru a aduce alinare celor bolnavi sau aflați în suferință, fie pentru a mustra pe cei care fac rău. În plus, femeile însărcinate sunt încurajate să împartă bucate copiilor săraci pentru a avea o naștere ușoară și pentru a-și proteja copiii de boală. De asemenea, se spune că persoanele care nu pot avea copii trebuie să se roage la Sfânta Parascheva pentru mijlocire.

Cine a fost Sfânta Parascheva?

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, lângă țărmul Mării Marmara, aproape de Constantinopol (azi Istanbul). La vârsta de 10 ani, a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Impresionată de acest mesaj, și-a dăruit hainele săracilor și a ales calea vieții religioase.

Sfânta Parascheva a trăit timp de cinci ani în mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, după care a plecat în Țara Sfântă, dorind să-și petreacă restul vieții în locuri sfinte. A trăit o perioadă într-o mănăstire de călugărițe din pustia Iordanului, dar un înger i-a apărut în vis și i-a spus să se întoarcă în locurile natale. Fără a-și dezvălui identitatea, Sfânta Parascheva s-a întors la Epivat, unde și-a dat sufletul împăcată cu sine, cu oamenii și cu Dumnezeu.

Potrivit tradiției, trupul ei neputrezit și plin de mireasmă a fost descoperit după ce un marinar decedat a fost îngropat alături de ea. După o viziune avută de unul dintre cei care au săpat mormântul, credincioșii au înțeles că trupul Sfintei trebuie să fie așezat la loc de cinste. Astfel, moaștele sale au fost mutate în biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia, unde au avut loc numeroase vindecări miraculoase în urma rugăciunilor făcute lângă cinstitele sale moaște, potrivit crestinortodox.ro.

 

 

Comments