ADS
ADS
ADS
Lista vaccinurilor decontate prin CNAS. Cine poate beneficia de ser antigripal şi HPV gratuit
STIRI
Published on 13/10/2024

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a prezentat condiţiile în care asiguraţii pot beneficia de vaccinuri pe bază de prescripţie electronică în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Pentru anumite categorii de persoane, vaccinurile gripal, pneumococic, meningococic și hepatitic B sunt complet compensate.

Vaccinul gripal este compensat 100% pentru copii între 6 luni și 19 ani, gravide, persoane între 19 și 65 de ani cu boli cronice (cardiovasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, metabolice, oncologice, autoimune) și pentru cei cu alte afecțiuni severe sau imunosupresie. Persoanele cu vârsta peste 65 de ani și personalul medico-sanitar beneficiază, de asemenea, de vaccin gratuit. În cazul persoanelor între 45 și 65 de ani fără boli cronice, vaccinul este compensat cu 50%.

Vaccinul pneumococic este compensat integral pentru copii născuți înainte de 1 octombrie 2017, persoane cu boli cronice severe sau imunosupresie, precum și pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și personalul medical. Vaccinul meningococic este, de asemenea, gratuit pentru persoanele cu vârste între 6 săptămâni și 65 de ani care suferă de afecțiuni grave sau care necesită imunosupresie, și pentru persoanele peste 65 de ani.

În plus, vaccinul Papilomavirus (HPV) este compensat 50% pentru femei cu vârste între 19 și 45 de ani, și integral pentru tinere între 11 și 19 ani. De asemenea, vaccinul diftero-tetanopertussis este compensat 100% pentru gravide și pentru persoane care necesită rapeluri de imunizare.

Vaccinul hepatitic B este gratuit pentru persoanele dializate sau cu boli cronice hepatice, precum și pentru alte categorii aflate la risc, inclusiv personalul medico-sanitar. Vaccinurile împotriva varicelei, rujeolei, rubeolei și oreionului sunt compensate pentru persoanele cu transplant sau pentru cei din anturajul acestora, dacă nu au titruri detectabile de anticorpi.

Prescripțiile pentru aceste vaccinuri sunt emise de medici aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate și sunt valabile timp de 30 de zile. Administrarea vaccinurilor se realizează de către medici vaccinatori sau, în cazul vaccinului gripal, și de farmaciştii vaccinatori , noteaza Observator.

 

 

Comments