ADS
ADS
ADS
Aurora boreală a colorat din nou cerul României. S-a văzut și la Botoșani
STIRI
Published on 11/10/2024

Noaptea trecută, cerul României a fost din nou martorul unui fenomen rar și spectaculos: aurora boreală, care a pictat bolta cerească în nuanțe impresionante de roșu, mov și roz. Fenomenul a fost vizibil din aproape toate județele țării, inclusiv din Capitală. Rețelele sociale s-au umplut de imagini surprinzătoare, asemănătoare celor din țările nordice, iar specialiștii au oferit explicații pentru acest spectacol natural.

Aurora boreală a fost surprinsă chiar și în București, unde locuitorii au fotografiat cerul colorat în nuanțe de roz, violet și bleu. În alte părți ale țării, fenomenul a fost și mai intens. De exemplu, în comuna Beliș, județul Cluj, cerul a fost colorat preț de câteva minute în roșu aprins și verde. În Lugoj, Banat, aurora boreală a apărut în tonuri de mov și roșu, fascinând pe cei pasionați de fenomene astronomice care au reușit să filmeze întreaga desfășurare a acestui fenomen.

Fenomenul a fost vizibil și în alte părți ale României, precum județele Dâmbovița, Suceava și Constanța. La Eforie, locuitorii au urmărit cu ochii liberi cum nuanțele delicate de roz pal s-au transformat în culori vibrante de mov și violet, în doar câteva minute. Pasionații de fotografie din Suceava au reușit să surprindă imagini rare și spectaculoase ale cerului colorat.

Aurora boreală nu a ocolit nici alte orașe și regiuni ale țării, cum ar fi Botoșani, Baia Mare, Dej și Piatra Neamț, unde locuitorii au privit fermecați spectacolul ceresc. În Alba Iulia, Bacău și Vaslui, fenomenul a captat atenția oamenilor, ținându-i cu privirea îndreptată spre cer minute în șir.

Explicația științifică

Specialiștii atribuie acest fenomen unei furtuni solare puternice. Dr. Adrian Bîlbă, doctor în Științe, a explicat că aurora boreală apare atunci când particulele ionizate din furtunile geomagnetice interacționează cu atmosfera Pământului. „Centrul magnetic al Pământului generează un clopot care respinge radiațiile ionizante solare, care ajung să creeze furtuni geomagnetice și să încarce atmosfera cu energie. Atunci când aceste furtuni sunt mai intense, aurora devine vizibilă și la latitudini mai joase, inclusiv la noi în România", a explicat el, conform Observator.

 

Comments