ADS
ADS
ADS
„Hobby” periculos la Botoșani. Fenomenul greu de stăpânit care duce boala direct în gospodăriile oamenilor
STIRI
Published on 10/10/2024

Activitățile de braconaj din județul Botoșani devin tot mai îngrijorătoare, a declarat marți Ovidiu Airimițoaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Acesta a subliniat că braconierii capturează mistreți, care ajung pe masa populației fără a fi testați pentru boli, ceea ce prezintă riscuri majore pentru sănătatea publică.

„Fenomenul de braconaj ia amploare. Există echipe care folosesc câini agresivi pentru a captura mistreți. Acești mistreți, uciși prin diverse metode, ajung în consumul populației fără să fie testați, nici măcar pentru trichină sau alte boli. Aceasta creează un risc imens de transmitere a virusurilor din mediul sălbatic către porcii domestici", a declarat Airimițoaie.

Propunere de interdicție pentru creșterea porcilor la stâne și cantoane silvice

Pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane, Ovidiu Airimițoaie a propus interzicerea creșterii porcilor la stâne și cantoanele silvice. „Am încercat să convingem proprietarii stânelor să nu crească porci în câmp deschis, deoarece aceștia intră în contact cu animalele sălbatice, crescând riscul de contaminare. Totodată, cred că ar trebui să interzicem creșterea porcilor în cantoanele silvice, deoarece acestea, prin natura lor, sunt expuse la infectare”, a explicat oficialul DSVSA.

Focare de pestă porcină confirmate în județ

În județul Botoșani, recent au fost confirmate două focare de pestă porcină africană în localitatea Corni. Conform lui Airimițoaie, primele semne de îmbolnăvire au apărut vineri într-o exploatație cu 20 de porci, însă testele inițiale nu au confirmat prezența virusului. Totuși, în alte două exploatații, boala a fost confirmată ulterior.

„În prima exploatație, au fost sacrificați cinci porci, iar în a doua, un porc a murit, iar doi au fost uciși și îngropați. Am stabilit o zonă de protecție pe o rază de trei kilometri în comunele Corni și Vlădeni și o zonă de supraveghere de zece kilometri, care cuprinde 23 de localități din șapte comune din Botoșani și Suceava”, a spus Airimițoaie.

Anul trecut, în aceeași localitate, s-au înregistrat șapte focare de pestă porcină, cel mai probabil cauzate de hrănirea porcilor cu resturi alimentare contaminate.

Comments