ADS
ADS
ADS
Piață modernă de produse agricole și animale, la Botoșani. „Refacem iarmarocul pe care l-a avut județul Botoșani”
STIRI
Published on 09/10/2024

Comuna Răchiți se pregătește să dezvolte o piață modernă de produse agricole și animale, cu sprijin din fonduri europene. Autoritățile locale, în colaborare cu cele județene și reprezentanții Stațiunii de Cercetare Popăuți, au în vedere revitalizarea tradiționalului iarmaroc din Botoșani, transformându-l într-un cadru modern și funcțional.

„Refacem iarmarocul pe care l-a avut județul Botoșani pe raza comunei Răchiți. Eu am pus la dispoziție terenul și aștept un proiect pe care să îl facă comuna Răchiți cu Consiliul Județean pentru a reînființa această tradiție, deoarece fermierii ne-au cerut acest lucru. Ei își doresc iarmarocul înapoi. Miercurea, lumea se ducea la iarmaroc. Am spațiu lângă stațiunea de cercetare Popăuți, unde propun un centru de promovare, un centru de depozitare și promovare, care să includă o piață săptămânală de animale și produse agricole. Vrem să refacem această tradiție, deoarece astfel de piețe sunt organizate în alte părți ale țării”, a declarat Ionică Nechifor, directorul stațiunii de cercetare.

Potrivit acestuia, stațiunea dispune de aproape nouă hectare pentru realizarea acestui proiect. Pe lângă iarmaroc, se intenționează amenajarea unor depozite pentru produsele agricultorilor.

„Aici va funcționa o bursă de produse. Fermierii își vor aduce produsele și, ulterior, le vor distribui pe piețele mai mici, toate în condiții adecvate. Vorbesc despre depozite care să asigure o temperatură constantă, deoarece fluctuațiile de temperatură pot afecta calitatea produselor. De asemenea, produsele perisabile care nu sunt valorificate pot fi transformate prin procesare în produse semipreparate sau ambalate corespunzător, în borcane, conservate și distribuite. Ne dorim ca nimic să nu se piardă”, a adăugat Nechifor.

Comments