O descoperire arheologică remarcabilă a fost făcută recent la Botoșani, unde un tânăr jandarm a găsit o piesă de aur unică. Cristian Comănescu, subofițer la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani și pasionat de arheologie, a descoperit o fibulă dacică veche de peste 2000 de ani. Fibula, un accesoriu vestimentar folosit de dacii bogați, a fost găsită intactă pe malul Siretului, în timpul unei sesiuni de căutare cu detectorul de metale.
„La jumătate de oră după ce am ajuns, exact în buza apei, unde se îmbină apa cu malul, am detectat un semnal. Săpând la o adâncime de maxim 5-6 centimetri, am descoperit un obiect. La început nu prea mi-am dat seama ce e, dar ulterior, consultându-mă cu prietenul meu, am dedus că este o fibulă din aur, în stare foarte bună, care va fi predată autorităților competente”, a declarat Cristian Comănescu.
Cristian, subofițer cu o experiență de aproape 18 ani în Jandarmerie, și-a dezvoltat pasiunea pentru arheologie în ultimii trei ani, achiziționând legal un detector de metale pentru a explora trecutul istoric al poporului român. Fibula dacică, cu o greutate de aproximativ 11 grame, a fost predată astăzi Direcției Județene de Cultură Botoșani, unde va fi supusă expertizei pentru a se stabili cu exactitate perioada din care datează.
Fibula, cunoscută în mod uzual ca broșă, avea o funcție practică și estetică, fiind folosită pentru încheierea veșmântului, asemănătoare unui ac de siguranță.
Conform Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, obiectele arheologice descoperite întâmplător, precum această fibulă, intră în proprietatea publică și trebuie predate autorităților competente în termen de 72 de ore.