ADS
ADS
ADS
Directorul Colegiului Național ”A.T.Laurian” Botoșani, după distincția acordată de președintele României: Suntem mândri de ceea ce reușim să facem
STIRI
Published on 09/10/2024

Ieri, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Cotroceni, Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani a fost decorat cu Ordinul Meritul pentru Învățământ, în grad de Comandor, cea mai înaltă distincție civilă acordată de statul român în domeniul educației. Această recunoaștere vine în urma propunerilor formulate de Ministerul Educației și a fost înmânată în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, cu prilejul celebrării Zilei Educației.

Colegiul Național „A.T. Laurian” a primit această distincție pentru „merite deosebite în dezvoltarea învățământului”, evidențiindu-se prin proiectele, rezultatele și activitatea sa constantă din ultimii ani. Directorul instituției, profesorul Ioan Onofrei, a subliniat importanța recunoașterii: „Ordinul Meritul pentru Învățământ, în grad de Comandor, reprezintă, pentru noi, încă o recunoaștere a faptului că Laurianul este o școală performantă, deși este integrată într-un oraș destul de mic. (...) Suntem mândri de ceea ce reușim să facem și suntem foarte mândri atunci când recunoașterea meritelor se face la nivel național sau internațional.”

Profesorul a menționat, de asemenea, premiul European Quality Award, pe care colegiul l-a primit în Elveția, la Lucerna, și obținerea titlului de Școală Europeană pentru a treia oară în acest an, demonstrând continuitatea performanțelor la nivel internațional.

În cadrul aceleași ceremonii, profesorul doctor Mihaela Prăjinariu, director adjunct al colegiului, a evidențiat valoarea și simbolistica distincției: „Această distincție reprezintă o încununare a muncii, profesionalismului și dăruirii de peste ani a colectivului de profesori, elevi și părinți ai colegiului. (...) Consider că această distincție nu este doar o apreciere a echipei manageriale și colegilor profesori, ci un simbol al importanței profesiei didactice și al impactului pe care îl putem avea asupra viitoarelor generații.”

Ordinul Meritul pentru Învățământ, reglementat prin Legea nr. 29/2000 și detaliat în Legea nr. 220/2004, are patru grade: Mare Ofițer, Comandor, Ofițer și Cavaler. În ultimele două decenii, doar un număr limitat de instituții de învățământ românești au primit această distincție în gradele superioare. Printre acestea se numără universități de renume precum Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea din București, precum și câteva colegii naționale de prestigiu, printre care Colegiul Național „Sfântul Sava” și Colegiul Național „Carol I”.

Comments