Guvernul României intenționează să stimuleze utilizarea pompelor de căldură în sectorul rezidențial, acestea fiind deja frecvent folosite în clădiri comerciale și industriale. Sorin Elisei, Director General în Ministerul Energiei, a declarat că această măsură face parte din eforturile de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile, conform Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC , citat de Profit.ro.
Programul „Electric UP” va oferi subvenții pentru achiziționarea de pompe de căldură, ca parte a unui plan mai amplu de sprijinire a prosumatorilor echipați cu panouri solare și sisteme de stocare a energiei.
Strategia energetică a României prevede că utilizarea pompelor de căldură va crește semnificativ până în 2035, cu o contribuție esențială la cererea de energie termică. Se estimează că aceste echipamente vor atinge o pondere de 11% în 2025, 13% în 2030 și 16% în 2035.
Pe lângă avantajele lor de a înlocui sursele tradiționale de încălzire pe gaz, pompele de căldură electrice vor necesita un consum ridicat de energie electrică în perioadele reci. De exemplu, dacă un milion de pompe ar fi instalate, ar fi nevoie de o putere instantanee de 4.000 MW pentru a le alimenta, notează RomâniaTV.