Directorul adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, dr. Ovidiu Airimițoaie, propune interzicerea creșterii porcilor la stâne și la cantoanele silvice, ca măsură preventivă împotriva pestei porcine africane.
„Am încercat să convingem proprietarii acelor exploatații sezoniere, cum sunt stânile, să nu ducă porci în câmp. Aceasta facilitează contactul cu animalele sălbatice, expunându-i la contaminare și crescând riscul apariției bolii. De asemenea, aș insista asupra interdicției de a crește porci la cantoanele silvice, pentru a preveni răspândirea bolii,” a declarat Ovidiu Airimițoaie.
Recent, în județul Botoșani au fost identificate două focare de pestă porcină africană în comuna Corni, unde mai multe animale au fost sacrificate. Conform dr. Airimițoaie, primele semne de boală au apărut vineri într-o exploatație de 20 de porci, însă virusul nu a fost confirmat în acel caz. Însă, în alte două exploatații, simptomele de boală au fost semnalate sâmbătă, iar după recoltarea probelor de sânge, laboratorul din Suceava a confirmat luni prezența virusului.
„În prima exploatație au fost sacrificați cinci porci, iar în a doua, un porc a murit din cauza virusului, iar alți doi au fost uciși și neutralizați prin îngropare,” a precizat dr. Airimițoaie.
Autoritățile au delimitat o zonă de protecție pe o rază de trei kilometri, care include comunele Corni și Vlădeni, și o zonă de supraveghere de zece kilometri, care cuprinde 23 de localități din șapte comune, din județele Botoșani și Suceava. Anul trecut, comuna Corni a înregistrat șapte focare de pestă porcină, cel mai probabil din cauza hrănirii animalelor cu resturi alimentare contaminate.