Două zone din municipiul Botoșani prezintă vulnerabilități semnificative în caz de cutremur, conform unei declarații făcute luni de colonel Dan-Decebal Muraru, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Acesta a precizat că zonele Primăverii și Centrul Vechi sunt cele mai expuse riscurilor, din cauza vechimii construcțiilor din aceste areale. „Avem partea de blocuri turn în zona Primăverii, unde e farmacia, la intersecție cu strada Prieteniei. Sunt construcții mai vechi, dar și o construcție nouă poate fi vulnerabilă”, a explicat Muraru.
Pe 13 octombrie se marchează anual Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor, cu tema din 2024 propusă de Organizația Națiunilor Unite: „Implicarea copiilor și a tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre”. În județul Botoșani, ISU a pregătit o serie de activități între 11 și 13 octombrie, care includ exerciții de evacuare, lecții de prim ajutor și puncte de informare preventivă. Aceste activități vor avea loc în școli din localitățile Baranca, Rădăuți Prut și Coțușca, localități puternic afectate de inundațiile din 2008.
În cadrul evenimentelor, ISU va participa și la Bursa locurilor de muncă organizată la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din Botoșani, unde vor fi prezentate oportunități de carieră în domeniul pompierilor și protecției civile. Sâmbătă și duminică, subunitățile de pompieri din Dorohoi, Ștefănești, Săveni, Flămânzi, Darabani, Trușești și Coțușca își vor deschide porțile pentru publicul interesat, iar vizitatorii vor putea vedea autospecialele și vor primi informații despre prevenirea situațiilor de urgență.
În piețele centrale din Botoșani și Dorohoi vor fi organizate puncte de informare pe 12 și 13 octombrie, unde se vor discuta măsurile de prevenire și comportamentul corect în situații de urgență, inclusiv fenomene meteo periculoase. Totodată, vor fi promovate broșura „De la risc la reziliență: copii protejați, comunitate sigură” și programul național „Salvator din pasiune”.