Doi bărbați din Botoșani au făcut o descoperire arheologică de excepție, duminică, într-o pădure din comuna Copălău. Marian Alecu și Adi Dănilă, pasionați de arheologie și detectoare de metale, au găsit o comoară impresionantă cu o valoare istorică inestimabilă.
Cei doi se aflau la o plimbare în natură când detectoarele lor de metale au semnalat prezența unor obiecte metalice. După ce au săpat pe o suprafață de aproximativ 10-15 metri pătrați, aceștia au descoperit 60 de monede din argint, pe care le-au identificat ca fiind monede dacice, unice la nivel județean și datând de aproximativ 2.300-2.400 de ani, din perioada dacilor liberi, activi la est de Carpați.
„Pe aparat, pe display, îmi arăta mai multe monede și mi-am dat seama că este ceva wow, că avem treabă și chiar am avut treabă. Am găsit 60 de monede împrăștiate pe o rază mai mare”, a declarat Marian Alecu.
Adi Dănilă a adăugat: „Am comparat piesele găsite cu informațiile de pe internet. Este vorba de 60 de monede dacice, care au fost găsite la o adâncime între 15 și 30 de centimetri, împrăștiate pe o suprafață de 10 metri pătrați. A fost o satisfacție enormă. Până acum găseam doar sârme și gunoaie, rareori câte o monedă comunistă.”
Monedele, din categoria drahmelor, au diametre între 15 și 22 mm și ilustrează un personaj dacic și un călăreț. Conform legii, acestea vor fi predate Muzeului Județean Botoșani sau Direcției pentru Cultură.
Pe piața neagră, valoarea estimată a acestei descoperiri se ridică la aproximativ 200.000 de euro, însă importanța ei istorică pentru cultura și patrimoniul local este neprețuită.