ADS
ADS
ADS
Ziua Educației la Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani: "Inimile bune nu lovesc!"
STIRI
Published on 04/10/2024

Ziua Internaţională a Nonviolenţei este marcată în fiecare an la 2 octombrie, urmată, pe 5 octombrie, de Ziua Internațională a Educației. La Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, de la mic la mare, elevii au învățat că „Inimile bune nu lovesc”, că „De la vorbă la palmă” este doar un pas, că „Violența lasă urme și în suflet” și că aceasta nu ar trebui să-și găsească loc nicăieri – nici în sport, chiar dacă fanii par uneori prea înfocați, iar jucătorii prea ambițioși.

Coordonatorii activităților consideră că noțiuni precum răbdarea, atenția la cel de lângă tine și toleranța trebuie predate și însușite permanent. Micile greșeli pot fi corectate, iar cuvintele „Îmi pare rău!” încă pot face minuni. 

Ministerul Educației acordă o importanță crescândă acestui subiect.

Prioritățile pentru programul național „Școala Altfel” 2024-2025 vizează, printre altele, „prevenirea și reducerea faptelor de violență verbală, fizică, psihologică - bullying, emoțională, sexuală, socială, culturală și cibernetică în rândul copiilor și tinerilor.”

Faptele de violență verbală, fizică, psihologică - bullying, emoțională, sexuală, socială, culturală, cibernetică, cât și orice alte activități sau comportamente care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea beneficiarilor primari și a personalului din învățământ, sunt gestionate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar conform Procedurii privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor și a personalului unității de învățământ, precum și al altor situații corelate, în mediul școlar și a suspiciunii de violență asupra copiilor în afara mediului școlar.

De asemenea, în 6 luni de la data intrării în vigoare a Legii nr. 198/2023, Ministerul Educației aprobă Planul național de combatere a violenței școlare (PNCVS). Pe baza PNCVS, ROFUIP și a unei evaluări a climatului școlar, în colaborare cu reprezentanții elevilor, reprezentanții părinților și cu instituțiile locale abilitate, precum serviciul siguranță școlară, serviciul public de asistență socială, direcția generală de asistență socială și protecția copilului, unitățile de învățământ adoptă planuri de prevenire și reducere a violenței în școli. 

https://www.edu.ro/anti_violenta

 

 

 

Comments