O propunere legislativă recentă, deja aprobată de Senat, urmărește modificarea legii astfel încât directorii și administratorii companiilor numiți pe baza unui contract de mandat să beneficieze de vechime în muncă în calculul pensiilor. Acest demers își propune ca activitatea desfășurată în baza unui contract de mandat să fie contabilizată ca vechime în muncă, chiar dacă acești directori sunt numiți pentru o perioadă limitată de timp, potrivit Realitatea Plus.
Propunerea prevede introducerea a două noi articole în Codul Muncii care să definească contractele de mandat, stipulând că acestea sunt acorduri prin care o persoană desfășoară activități profesionale în schimbul unei remunerații. De asemenea, se vizează o excepție de la Legea pensiilor, astfel încât aceste contracte de mandat să fie considerate echivalente cu salariile, oferindu-le directorilor aceleași drepturi ca și salariaților, inclusiv vechimea în muncă. Inițiatorii măsurii susțin că, fără această reglementare, directorii care lucrează pe baza unui contract de mandat sunt discriminați în raport cu ceilalți angajați.
Cu toate acestea, propunerea a primit avize negative din partea Consiliului Legislativ, Consiliului Economic-Social și Guvernului. Argumentele aduse de aceste instituții subliniază că:
-
Contractele de mandat și cele de muncă sunt diferite: Contractele de mandat prin care sunt numiți directorii societăților comerciale nu sunt echivalente cu contractele de muncă, iar persoana care oferă un mandat nu este un angajator.
-
Lipsa subordonării: În cadrul unui contract individual de muncă, există o relație de subordonare a angajatului față de angajator, care nu se aplică în cazul contractului de mandat.
-
Includerea altor categorii: CES a subliniat că inițiativa legislativă se concentrează exclusiv pe directori, ignorând faptul că și alte persoane pot desfășura activități în baza unui contract de mandat, fără a fi menționate în propunere.