ADS
ADS
ADS
Un fost director din Primăria Botoşani, repus în funcţie. Instanţa a obligat administraţia locală să îi redea postul
STIRI
Published on 24/09/2024

Un fost director al Primăriei Botoșani va fi repus în funcție, în urma unei hotărâri judecătorești care obligă administrația locală să îi redea postul. Este vorba despre Eugen Țurcanu, fostul director al Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), care a fost concediat din cauza desfacerii contractului de muncă pe motive disciplinare.

Nemulțumit de decizia concedierii, Țurcanu a contestat măsura în instanță. Tribunalul Botoșani i-a dat dreptate și a admis cererea sa marți, dispunând înlocuirea sancțiunii desfacerii disciplinare a contractului de muncă, impusă prin Dispoziția nr. 111/2024, cu o sancțiune mai ușoară: reducerea salariului de bază cu 10% pe o durată de trei luni.

În plus, magistrații au obligat administrația locală să-l reintegreze pe Eugen Țurcanu în funcția deținută anterior și să-i acorde despăgubiri pentru perioada în care a fost concediat. Despăgubirea constă în plata salariilor indexate, majorate și actualizate, precum și a tuturor celorlalte drepturi de care ar fi beneficiat în mod normal, de la data desfacerii contractului de muncă și până la reintegrarea sa efectivă.

Solutia pe scurt:

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei UAT Botoşani. Respinge excepţia tardivităţii emiterii Dispoziţiei nr. 111/05.02.2024. Respinge excepţia nulităţii absolute a Dispoziţiei nr. 111/05.02.2024. Admite în parte contestaţia. Dispune înlocuirea sancţiunii desfacerii disciplinare a contractului de muncă din Dispozitia nr. 111/2024, cu sancţiunea reducerii salariului de bază pe o durată de 3 luni, cu 10%. Obligă pârâţii să reintegreze contestatorul pe postul deţinut anterior şi să-i plătească acestuia o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul de la data desfacerii contractului de muncă până la data reintegrării efective pe post, din care se vor scădea sumele rezultate ca urmare a aplicarii unei alte sancţiuni disciplinare. Obligă pârâţii sa platească contestatorului şi dobânda legală, calculată de la data înregistrării cererii şi până la data achitării efective a despăgubirilor stabilite prin prezenta hotărâre. Obligă pârâtii în solidar la plata către contestator a sumei de 2000 lei , cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat. Cu drept de apel în termen de 10 de zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Botoşani. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 24.09.2024.
Document: Hotarâre  709/2024  24.09.2024

 

Comments