ADS
ADS
ADS
Înșelătoria care l-a îmbogățit pe un medic din Botoșani. S-a folosit de peste 500 de copii
STIRI
Published on 24/09/2024

Un medic de familie din Botoșani se confruntă cu un scandal major, fiind acuzat că a decontat ilegal un număr semnificativ de consultații fictive, fraudând astfel Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Prejudiciul inițial a fost estimat la peste 150.000 de lei, însă suma totală sustrasă este considerabil mai mare, medicul acumulând o avere substanțială în urma acestor activități ilegale, informează bugetul.ro.

 

Potrivit documentelor prezentate de CAS, în anul 2020, medicul ar fi solicitat decontarea unor servicii medicale care nu au fost efectuate, iar 81% din consultațiile raportate au fost atribuite unui număr de 545 de copii care nu au primit medicație pe baza rețetelor electronice gratuite.

O investigație desfășurată între 1 ianuarie 2020 și 24 februarie 2021 a relevat că 1.374 de consultații au fost fictive, cu un total de 1.538 de presupuse ilegalități. Perchezițiile efectuate la cabinetul medicului au dus la ridicarea fișelor medicale și a registrelor de consultații din 2020, unde au fost constatate discrepanțe semnificative între consultațiile raportate și cele efectuate. În plus, anchetatorii au descoperit sume mari de bani, respectiv 58.395 euro și 45.640 euro, pe care medicul le-a declarat ca fiind economii personale.

Declarațiile asistenților medicali de la cabinetul medicului au confirmat că acesta nu era prezent în mod regulat, iar multe consultații erau introduse în sistem la indicațiile lui, fără a fi efectuate. Un asistent medical a menționat că doar aproximativ 7 din 17 consultații raportate pentru un copil erau reale.

Din analiza bazei de date cu 6.962 de consultații acordate copiilor, s-a constatat că 733 erau pentru carii dentare, 700 pentru dispepsie și 654 pentru otită medie. De asemenea, în zilele de luni și marți, când medicul nu era prezent, au fost consemnate 3.518 consultații. Chiar și în perioada stării de urgență din timpul pandemiei de Covid-19, medicul a raportat un număr semnificativ de consultații.

Deși există dovezi clare, medicul a afirmat că va oferi clarificări cu privire la această situație. Investigațiile au continuat până în prezent, iar medicul a fost trimis în judecată pentru obținerea ilegală de fonduri. Dosarul a trecut prin Camera preliminară, iar primul termen de judecată este programat pentru luna octombrie a acestui an.

Comments