ADS
ADS
ADS
Plafonarea la energie şi gaze nu se va mai aplica de la 1 aprilie 2025. ANRE obligă furnizorii să-și informeze clienții
STIRI
Published on 21/09/2024

Odată cu eliminarea plafonării prețurilor la energie, facturile vor crește semnificativ, iar furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor avea obligația de a informa clienții despre noile tarife care se vor aplica începând din aprilie 2025. Aceștia vor trebui să comunice consumatorilor modalitățile prin care pot compara ofertele din piață și cum pot schimba furnizorul dacă doresc.

Conform estimărilor, după 31 martie 2025, prețul energiei ar putea depăși 1 leu pe kWh, o creștere considerabilă față de tariful actual de 68 de bani pe kWh plătit de milioane de consumatori. Experții anticipează o dublare a costurilor, cu tarife care ar putea ajunge până la 1,5 lei pe kWh. Corneliu Bodea, președintele Centrului Român de Energie, a confirmat aceste prognoze, afirmând că piața energetică trebuie să se regleze din nou pe baza mecanismelor libere. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, estimează, însă, că prețurile ar putea fi mai mici, dar tot peste valoarea actuală, prognozând un preț de aproximativ 1,3 lei pe kWh.

Pentru a sprijini persoanele cu venituri mici sau pe cei care folosesc aparate medicale, Ministerul Energiei pregătește o schemă de sprijin pentru a atenua impactul creșterilor de prețuri.

Comments