ADS
ADS
ADS
Guvernul suplimentează bugetul asigurărilor sociale cu peste un miliard de lei printr-o OUG
STIRI
Published on 20/09/2024

Ministerul Finanțelor a lansat în consultare publică ordonanța de urgență privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat și a bugetului asigurărilor pentru șomaj pentru anul 2024. Această măsură vine ca urmare a necesității ajustării fondurilor în funcție de execuția bugetară și de evoluția indicatorilor economici din primele șapte luni ale anului, notează RomâniaTV.

Printre principalele prevederi ale ordonanței se numără alocarea suplimentară de fonduri pentru recalcularea pensiilor, în conformitate cu Legea nr. 360/2023, și pentru asigurarea plății indemnizațiilor de șomaj până la sfârșitul anului. În plus, bugetele caselor județene de pensii și ale agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă vor fi majorate pentru a susține desfășurarea eficientă a activităților acestora.

Bugetul asigurărilor sociale de stat ar urma să fie majorat cu peste 1 miliard de lei, iar fondurile alocate sistemului de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale vor crește cu aproximativ 14,7 milioane de lei. De asemenea, ordonanța prevede alocarea de fonduri suplimentare pentru plata salariilor angajaților din companiile aflate în insolvență.

În paralel, Ministerul Finanțelor a ieșit pe piața internațională de obligațiuni, reușind să atragă 5 miliarde de euro prin trei emisiuni. Prima emisiune, cu o maturitate de șapte ani, a adus 2,25 miliarde de euro la o dobândă de mid-swap+2,75%, în timp ce a doua, pe 20 de ani, a atras 750 de milioane de euro la o dobândă de mid-swap+3,5%. Cea de-a treia emisiune a adus 2,1 miliarde de dolari la o dobândă de titluri de stat americane pe 10 ani + 2,1%.

Aceste măsuri vin în contextul în care Guvernul continuă să caute soluții pentru acoperirea deficitului bugetar, care a ajuns la 6,9% din PIB, față de prognoza inițială de 5%.

Comments