ADS
ADS
ADS
Zilele Europene ale Patrimoniului la Memorialul Ipotești
STIRI
Published on 20/09/2024

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, aflat sub coordonarea Consiliului Județean Botoșani, organizează pe 21 septembrie 2024 o serie de evenimente cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Primul dintre acestea este expoziția „De la Ipotești la Bistrița: Matei Eminescu în Fondul Documentar Ipotești”, ce va fi inaugurată la ora 12:00, în sala „Cristina Zarifopol” din cadrul Bibliotecii Naționale de Poezie „Mihai Eminescu”. Vizitatorii vor putea admira documente rare, expuse doar pentru o zi, legate de Matei Eminescu și familia Eminovici. Printre exponate se numără cărți poștale trimise de Matei lui Corneliu Botez, președintele Tribunalului Galați, și cartea de vizită prin care Matei solicită un portret al Ralucăi Eminovici pentru a-l reproduce într-un volum dedicat vieții lui Mihai Eminescu. Alte piese expuse includ scrisori între Aglaia și Matei Eminescu, precum și biletul de identitate emis de Ministerul de Război în 1912.

În continuare, la ora 13:00, va avea loc vernisajul expoziției „Memorialul Ipotești în imagini”, în Sala Portaluri din Muzeul tematic „Mihai Eminescu”. Aceasta va prezenta lucrări de artă din patrimoniul Memorialului, surprinzând elemente din peisajul Ipotești. O parte din lucrările expuse sunt semnate de Spiru Vergulescu. De asemenea, vizitatorii vor putea testa un cod QR care animă grafica, susținută de desene realizate de elevii participanți la tabăra „Tabloul povestește”, un proiect finanțat de AFCN.

Ultimul eveniment din program va fi lansarea volumului „Ipotești: dilemele unei identități”, la ora 13:30, în Sala Portaluri. Autoarea, Ala Sainenco, explorează prin intermediul presei vremii, începând cu anul 1919, evoluția și transformările pe care le-a cunoscut casa memorială de la Ipotești. Volumul este structurat în unsprezece capitole, care trasează etapele reconceptualizării moșiei Eminovici, de la descrierea sa în actele din 1890 și până la proiectul propus de Petru Creția pentru modernizarea locului.

Comments