ADS
ADS
ADS
Guvernul aprobă creșterea indirectă a pensiilor pentru foștii angajați din structurile de apărare și securitate
STIRI
Published on 12/09/2024

Peste 200.000 de foști angajați din sistemul Apărării vor fi scutiți de plata impozitului de 10% la pensie, după ce Guvernul a decis ca pensiile sub 3.000 de lei să nu mai fie impozitate. Măsura, care va intra în vigoare începând cu luna octombrie, a fost adoptată ieri, într-o ședință de guvern care a început cu ore de întârziere, din cauza neînțelegerilor dintre ministrul Muncii și cel al Finanțelor cu privire la beneficiarii scutirii.

Premierul Marcel Ciolacu, aflat la o acțiune de strângere de semnături în zona Obor din Capitală, a fost abordat de un trecător cu privire la pensiile militarilor. Premierul a declarat: „N-au crescut deloc. Asta rezolv azi în ședința de guvern.” Dialogul a continuat, iar premierul a promis că vor fi găsite soluții pentru această problemă.

Ședința de guvern în care trebuia să se decidă creșterea pragului de impozitare pentru pensiile militare a fost însă amânată cu cinci ore, după ce Ministerul Muncii, condus de Simona Bucura Oprescu, și Ministerul Finanțelor, condus de Marcel Boloș, nu au reușit să ajungă la un acord asupra ordonanței care urma să fie analizată. Fiecare minister a venit cu un proiect de ordonanță diferit: Ministerul Muncii a propus creșterea pragului de neimpozitare de la 2.000 la 3.000 de lei pentru toate pensiile speciale, inclusiv cele ale diplomaților, procurorilor, judecătorilor, funcționarilor din Parlament și pentru pensiile militare, în timp ce Ministerul Finanțelor a propus ca măsura să se aplice doar celor din Apărare.

Proiectul Ministerului Muncii includea 218.000 de beneficiari, în timp ce propunerea Ministerului Finanțelor reducea acest număr la 200.000. Premierul Marcel Ciolacu a cerut ca reglementările să se aplice doar celor din sistemul public de Apărare, adică militarilor, polițiștilor și tuturor celor care au purtat uniforme, în contextul în care pensiile lor sunt considerate ocupaționale.

După adoptarea ordonanței de către guvern, aceasta va fi trimisă în Parlament pentru vot, iar ulterior va ajunge la președinte pentru promulgare. Măsura creșterii pragului de impozitare va fi aplicată începând de luna viitoare, astfel că pentru luna septembrie rămâne valabil actualul prag de impozitare, care prevede scutirea de impozit pentru pensiile de până la 2.000 de lei, informează StirileProTV.

Comments