ADS
ADS
ADS
Operațiile pentru amigdale și polipi reluate la Secția ORL Pediatrie din Botoșani
STIRI
Published on 11/09/2024

Secția ORL Pediatrie a Spitalului Județean "Mavromati" Botoșani a reluat intervențiile chirurgicale pentru îndepărtarea amigdalelor și polipilor, după o pauză cauzată de pandemie. Medicul primar ORL, Codrin Grozavu, a anunțat că secția a fost recent dotată cu un aparat performant pentru aceste intervenții, numit sistem de coblație, similar celor utilizate în clinicile private.

”Mă bucură foarte tare că am reînceput intervențiile chirurgicale pe acea patologie cronică pediatrică legată de vegetațiile adenoide și de amigdalita cronică, deci polipii de la copii și amigdalele. Spun eu că am reînceput bine, pentru că din august secția fost dotată cu un sistem de coblație pe care noi ni l-am dorit foarte mult și a durat ceva timp să-l obținem. Este acel sistem care a fost promovat foarte mult în clinicile private din țară și nu numai. Are niște avantaje foarte mari; în primul rând sângerarea intraoperatorie este mult mai redusă spre inexistentă, apoi timpul de refacere al copilului ete mult mai scurt, durerea postoperatorie aproape inexistentă. Copii pe care i-am operat, deja nu a fost necesar să intervenim medicamentos, ca să combatem durerea. Totul se face la vedere, este foarte precisă, pentru că folosim un sistem de endoscopie, cu cameră video, unde vizualizăm tot ce facem. Se face foarte precis și foarte exact. Ne bucurăm că am început acest program. Bineînțeles că nu are doar avantaje ci și dezavantaje, care sunt costurile. Costurile sunt mari, la fiecare intervenție se folosesște un electrod, care este de unică folosință și acest electrod crește mult costul intervenției operatorii”, a declarat medicul Grozavu. 

Medicul Codrin Grozavu a menționat că există deja o listă de așteptare pentru aceste intervenții și ar fi ideal să fie disponibilă cel puțin o sală de operație dedicată ORL-ului, cu o echipă completă de operatori și anesteziști, pentru a reduce timpul de așteptare pentru pacienți.

Comments