ADS
ADS
ADS
Amnistia fiscală a Guvernului, în Monitorul Oficial! Cine poate scăpa de datorii dacă plătește o parte din sumă
STIRI
Published on 10/09/2024

Ordonanța de Urgență care introduce măsuri de amnistie fiscală pentru anul 2024 a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Printre principalele prevederi se numără ștergerea a 25% din datoriile persoanelor fizice cu restanțe mai mari de 5.000 de lei, precum și eliminarea accesoriilor aferente, cum ar fi dobânzile și penalitățile, cu condiția ca restul datoriei să fie achitat integral până la data de 25 noiembrie.

Măsuri similare se aplică și persoanelor juridice, care vor fi scutite de plata dobânzilor și penalităților dacă își achită principalul datoriei până la aceeași dată. În plus, contribuabilii care au respectat termenele de plată și nu au acumulat restanțe vor beneficia de o reducere sub formă de credit fiscal în valoare de 3% din impozitul plătit, aplicabil în anul următor.

Aceste măsuri au fost adoptate în contextul unui deficit bugetar semnificativ, care a atins 4% din PIB în primele patru luni ale anului. În prezent, statul are de recuperat arierate în valoare totală de 180 de miliarde de lei, dintre care cea mai mare parte sunt datorii ale companiilor de stat. Totodată, multe dintre datoriile persoanelor fizice sunt mai vechi de trei ani, potrivit Realitatea.net.

 

 

Comments