Seceta severă din această vară a adus agricultorii din sudul și estul României în pragul disperării, transformându-i pe mulți în muritori de foame. Țăranii se plâng că recoltele sunt dezastruoase și nu au nici măcar suficient pentru a-și hrăni animalele, ceea ce îi forțează să vândă vitele la prețuri derizorii sau să se împrumute pentru a cumpăra furaje din Ucraina. Temperaturile extrem de ridicate și lipsa precipitațiilor au transformat câmpurile în întinderi uscate și au secat iazurile, scrie Adevarul.
Situația este extrem de gravă și în județul Botoșani, cunoscut cândva drept „Bărăganul Moldovei”. Conform statisticilor oficiale, acesta este cel mai afectat județ din România din cauza lipsei apei, cu peste 114 localități afectate. Două râuri din județ au secat complet, iar iazul comunal din Gorbănești a rămas fără apă. Majoritatea locuitorilor din zonele rurale ale județului trăiesc din agricultură și creșterea animalelor, iar seceta i-a lăsat fără resurse.
„Nu s-a făcut nimic. Porumbul este uscat tot în interior, parcă-i fier. Cartofi nimic. Nu avem ce mânca”, spune resemnată o săteancă din Socrujeni. În Drislea, o altă familie caută cu disperare știuleții, iar bărbatul aruncă „păpușoii” seci, dezamăgit. „Este dezastru. Nu avem ce da la vaci, la găini”, adaugă soția acestuia, aproape în lacrimi. Un alt locuitor din Bătrânești se întoarce cu o căruță plină de tulpini uscate de porumb. „Numai strujăni uscați, atât. Nici fasolea, nici cartofii nu s-au făcut. Nimic, tăt o ars. Merg cât mai încet așa, să-mi răcoresc necazul, că-mi vine să mă dau cu capul înainte în prima fântână”, mărturisește acesta.
Pentru mulți dintre cei afectați, opțiunile sunt limitate: fie vând animalele și pleacă în străinătate, fie se împrumută pentru a cumpăra furaje și mâncare. Mihai, un tânăr de 24 de ani din Gorbănești, se gândește să plece în Germania. „Eu știu așa în construcții, că am mai lucrat un pic. Avem viței, da ce să facem cu ei, că furajul îi scump. Nu a ieșit nimic pe câmp. Jur că dacă aveam recoltă, aveam cu ce-i crește. Cred că i-au femeia și plec. Am promis lui taicămi-o că aștept până vara viitoare. Dacă tot așa, merg în Germania”, explică el.
Mulți dintre săteni ajung să-și vândă vitele la prețuri foarte mici. „Dau vaca cu 1500 de lei, cu 500 de lei vițelul. Și gata. Mai vând ce pot, fac rost de bani de drum și de trăit oleacă până le dă neamțul sau englezul leafa, și pleacă fără să se uite înapoi. Da ce să facă, să moară de foame? Mulți ar fi stat acasă dacă le ieșea ceva pe câmp, că era atașați, de părinți, de ai lor”, spune un alt sătean din Bătrânești. Cei care aleg să rămână acasă și au mai multe animale se împrumută pentru a cumpăra furaje și cereale, mulți apelând la importurile din Ucraina. „Sora mea a cumpărat de 6000 de lei cereale. De la ucraineni cumpără. Toți cumpără. Dar dacă la anul va fi la fel, suntem distruși, fără discuție”, avertizează o săteancă.
Pe marginea drumurilor din zona Drislea au apărut și panouri pe care oamenii au scris mesaje de ajutor, cerând apă. Un țăran din Drislea prevestește o criză alimentară iminentă: „În curând, eu așa prevăd, că maxim vara viitoare, va fi circul foamei. Ori vor pleca toți în afară, ori va ieși răscoală ca la 1907. Fără recolta de anul ăsta, oamenii au epuizat toate resursele. Dacă la anul este tot secetă, cu ce să mai cumpere?” Situația este agravată și de falimentul unor investitori străini din zonă, un fermier german renunțând deja după ce culturile sale de rapiță au fost distruse complet de secetă.