Guvernul României continuă să acorde ajutor pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri tuturor persoanelor care au beneficiat de acest sprijin anterior. În urma deciziilor recente, cuantumul majorat al pensiilor nu va fi luat în calcul la stabilirea drepturilor pentru aceste ajutoare, conform anunțului făcut de premierul Marcel Ciolacu.
Ajutorul pentru plata facturilor la energie, în valoare de 700 lei, se va acorda de două ori pe an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor au fost deja emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele de beneficiari au fost întocmite printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor – ANAF, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Premierul Marcel Ciolacu a asigurat că pensionarii ale căror venituri au crescut în urma recalculării pensiilor nu vor fi afectați și vor continua să primească sprijinul pentru încălzire, utilizând ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. „Ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul în următoarea perioadă,” a declarat acesta la începutul ultimei ședințe de guvern.
Ajutorul poate fi utilizat pentru plata facturilor curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului, iar cu un card se pot face plăți către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei. Plățile se fac prin mandat poștal și sunt gratuite pentru primele opt plăți pe durata programului de sprijin. De la a noua plată încolo, se va percepe o taxă de 2,5 lei.
Potrivit ordonanței de urgență adoptate, ajutorul nu se consideră venit și nu afectează venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau statutul de consumator vulnerabil de energie.
Beneficiarii eligibili pentru ajutor includ:
- Pensionarii sistemului public de pensii, cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi speciale, cu vârsta de 60 de ani sau mai mult și venituri lunare de maximum 2.000 lei.
- Persoanele cu grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare de până la 2.000 lei.
- Familiile care primesc alocație de susținere a familiei conform Legii nr. 277/2010.
Pentru anul 2024, ajutorul pentru încălzire va continua în aceleași condiții, iar criteriile noi stabilite prin Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI) se vor aplica doar pentru cererile depuse după 1 ianuarie 2025. Măsura este menită să sprijine persoanele afectate de majorarea de 13,8% a punctului de pensie, aplicată de la începutul anului.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat importanța acestei măsuri pentru cei aflați în dificultate financiară, accentuând că majoritatea beneficiarilor sunt pensionari și familii cu copii.
Pentru cei cu venituri mici, subvențiile pentru plata facturilor la energie vor continua și după expirarea perioadei de plafonare a prețurilor, la 1 aprilie 2025, conform Ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a subliniat importanța unor măsuri țintite de sprijin pentru consumatorii vulnerabili care nu își pot achita facturile.
România se numără printre țările UE cu cele mai mici prețuri la energie pentru gospodării, alături de Ungaria și Croația, un aspect pozitiv pentru consumatorii casnici în contextul crizei energetice actuale.