ADS
ADS
ADS
Atenție părinți! Noi obligații în contractul educational. Sancţiuni pentru părinţii care refuză să semneze contractul
STIRI
Published on 05/09/2024

Noul an școlar vine cu o serie de obligații, atât pentru elevi, cât și pentru părinți, care vor trebui să semneze un contract educațional. Acest document, care va fi semnat de părinți și directori atunci când elevul începe clasa pregătitoare, clasa a V-a sau a IX-a, prevede că părinții trebuie să participe la ședințele cu învățătorii și diriginții, să asigure o ținută decentă pentru copii și să înlocuiască obiectele distruse de aceștia la școală. Refuzul de a semna poate duce la sancțiuni financiare între 1.000 și 5.000 de lei sau muncă în folosul comunității, sancțiuni aplicate de persoanele împuternicite de primar.

Contractul mai prevede că părinții trebuie să fie de acord cu consilierea copilului, dacă este necesară, și să aprobe supravegherea audio-video a elevilor pe durata programului școlar, inclusiv stocarea imaginilor. De asemenea, școlile au obligații clare, printre care și solicitarea acordului părinților pentru monitorizarea elevilor.

Există însă îngrijorări privind aplicabilitatea acestui contract, fiind directori care evită semnarea acestuia din cauza normelor neclare, și părinți care refuză semnarea, temându-se de consecințe neprecizate clar.

Profesorul Dr. Mihail Adrian Șerban, Directorul Școlii Gimnaziale „Sf. Treime”, subliniază necesitatea unei reglementări clare: „Este o chestiune sensibilă și trebuie reglementată mult mai bine. Să se specifice clar ce am eu voie să fac ca furnizor de servicii educaționale și ce măsuri se pot lua. Nu se pot da sancțiuni pentru că, după aceea, se poate ajunge la instanță, vicii de procedură se pot găsi tot timpul.”

Între timp, peste 800 de școli din România se află în proces de renovare sau reabilitare, iar în 19 unități școlare elevii vor învăța în trei schimburi. Ministrul Educației, Ligia Deca, asigură că, „Chiar și în aceste situații, toți copiii merg la școală în spații identificate care pot susține procesul educațional.”

Comments