ADS
ADS
ADS
Primele pensii recalculate ajung la oameni. Peste 3,8 milioane de români ar trebui să primească mai mulți bani
STIRI
Published on 03/09/2024

Primele pensii recalculate au început să ajungă la beneficiari, a anunțat Poșta Română, care intenționează să finalizeze distribuirea până la jumătatea lunii. Aproximativ 3,8 milioane de pensionari vor beneficia de pensii majorate, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii. Luni a început și a doua etapă de recalculare a pensiilor, vizând persoanele cu venituri nepermamente, precum prime, sporuri și al 13-lea salariu.

Guvernul a aprobat recent o ordonanță care crește limita veniturilor de la 2.000 de lei la 2.210 lei pentru cei care beneficiază de tichete sociale pentru alimente, menținând astfel numărul beneficiarilor la 1,7 milioane, inclusiv pensionari, persoane cu dizabilități și familii monoparentale. În plus, plafonul veniturilor din pensii care permit compensarea cu 90% a prețului medicamentelor a fost ridicat de la 1.830 de lei la 2.020 de lei lunar.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că sumele rezultate din recalcularea pensiilor nu vor influența drepturile pentru ajutorul la încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie: „Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare.”

Alte 600.000 de pensii sunt programate să crească de la 1 ianuarie 2025, însă circa 200.000 de pensii vor rămâne neschimbate până când recalcularea va aduce echitate. Dintre cei peste 130.000 de pensionari cu condiții speciale de muncă, doar puțin peste jumătate vor beneficia de majorări după recalculare.

În Valea Jiului, minerii s-au organizat într-o asociație cu intenția de a da statul în judecată, nemulțumiți că majorările pensiilor vor întârzia din cauza diferențelor dintre pensia recalculată și cea în plată. „Din 97 m-a lăsat la 55. Eu, în loc să am 130 de milioane peste câțiva ani, rămân tot la 97 până ajung”, a declarat un miner pensionar. Un alt miner a adăugat: „Am pierdut din pensie 2.500 de lei. Ei spun că nu mi-au luat. Ba mi-au luat, că mi s-a înghețat pensia.”

Așa-numita „mica recalculare” a pensiilor a început, autoritățile urmând să revizuiască dosarele celor cu venituri nepermanente, cum ar fi cei care au lucrat în industrie, minerit sau sistemul de stat. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a declarat: „Avem termen 6 luni de zile de la intrarea legii în vigoare, de la 1 septembrie, de a face această mică recalculare a acestor pensionari care au avut acele sporuri.”

Pensionarii care s-au retras din activitate până în 2001 sunt încurajați să depună adeverințe la casele teritoriale de pensii pentru recalcularea veniturilor nepermanente. Angajatorii au obligația de a elibera aceste documente, iar în cazurile în care firmele au falimentat, actele pot fi obținute de la arhivele care păstrează statele de plată, informează StirileProTV.

Comments