ADS
ADS
ADS
Casa Verde 2024. Buget record pentru noua sesiune din septembrie
STIRI
Published on 30/08/2024

Programul „Casa Verde” introduce noi reguli și măsuri pentru a încuraja utilizarea bateriilor de stocare a energiei, crescând finanțarea și impunând obligativitatea instalării acestora. Cu un buget record de 2 miliarde de lei, programul va începe în septembrie și are ca scop reducerea presiunii pe rețeaua electrică, permițând oamenilor să consume energia produsă în timpul zilei pe timp de seară și noapte.

Pentru beneficiari precum Florin Andrei, programul „Casa Verde” a adus economii substanțiale. El și-a instalat un sistem de 4 kW, mai mare decât minimul finanțat de stat, care îi acoperă 65% din consumul energetic. „Dacă mi-aș instala o baterie de 5 kW, probabil că energia trasă din rețea ar fi aproape de zero. Sistemul actual nu permite instalarea de baterii. Invertorul nu este hibrid, automat ar trebui să schimb invertorul”, a explicat Florin Andrei.

Anul trecut, bateriile de stocare nu erau obligatorii, însă ediția din acest an a programului aduce schimbări semnificative. Aproximativ 70.000 de români vor primi 30.000 de lei de la stat, o creștere față de suma de 20.000 de lei oferită anterior, iar contribuția proprie va fi de 3.000 de lei. Cu acești bani, beneficiarii vor trebui să își monteze și echipamente de stocare. Estimările arată că mai puțin de 10% dintre prosumatori au instalate baterii, iar sistemul finanțat de stat va asigura minimul necesar unei gospodării: 8 panouri cu o putere de 3 kW, o baterie de 5 kW și un invertor, capabil să producă 300 kWh pe lună. Bateria ar stoca suficientă energie pentru un televizor, laptop, frigider și iluminat.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat: „Până la ora 13.00 într-o zi reușești să îți încarci acumulatorii, urmând ca în restul zilei să produci pentru consum propriu sau să dai energie electrică în rețea, iar în timpul nopții să te poți folosi de energia stocată în bateriile proprii”. Specialiștii recomandă pentru o casă un sistem cu o putere instalată de 5 kW, însă contribuția proprie ar crește semnificativ. „Beneficiile unui sistem fotovoltaic sunt amplificate de baterie, care poate acoperi suplimentar între 10% și 30% din necesarul energetic al unei gospodării, în funcție de dimensionare”, a declarat Andrei Ștefănescu, reprezentant al unei companii de energie, menționând o creștere de opt ori a interesului clienților pentru astfel de sisteme.

Înscrierile la „Casa Verde” vor fi realizate pe regiuni, ca și în anii precedenți, însă doritorii vor avea la dispoziție o singură zi, față de trei zile anterior. „Validarea instalatorilor va începe pe 6 septembrie. Înscrierile pentru persoanele fizice vor începe pe 27 septembrie și se vor încheia pe 9 octombrie. După înscrieri, persoanele fizice vor putea alege instalatorii din lista publicată de AFM”, a precizat Laurențiu Neculaescu, președintele AFM.

Documentele necesare pentru înscriere rămân aceleași: actul de identitate, certificatele fiscale și extrasul de carte funciară. Instalarea sistemelor fotovoltaice a devenit un fenomen în România, numărul prosumatorilor crescând de la 70 în 2019 la peste 121.000 în prezent, producând energie echivalentă cu cea a două reactoare nucleare de la Cernavodă, conform datelor Observator.

Comments