ADS
ADS
ADS
Securitatea elevilor, sub semnul întrebării. Zeci de școli și grădinițe din județul Botoșani nu au asigurată paza
STIRI
Published on 30/08/2024

Zeci de școli și grădinițe din județul Botoșani funcționează fără sisteme de protecție, conform unui raport prezentat în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural. Documentul arată că 50 de unități de învățământ din județ nu beneficiază de niciun fel de sistem de pază și protecție. La nivelul a 325 de unități, au fost întocmite analizele de risc la securitatea fizică, în timp ce pentru alte 5 unități procedura de evaluare și documentația necesară sunt în curs de actualizare.

Comparativ cu anul școlar precedent, în cazul a 80 de unități de învățământ, analiza de risc la securitate fizică are termenul de valabilitate expirat, iar acestea urmează să ia măsurile necesare pentru a se conforma prevederilor legale. În județ, 367 de unități de învățământ au sisteme de supraveghere video, iar 235 de școli și grădinițe sunt dotate cu sisteme antiefracție. De asemenea, 127 de unități beneficiază de sisteme de control acces.

În ceea ce privește asigurarea pazei, 78 de școli din județ dispun de pază proprie, realizată de personal calificat și atestat de poliție, conform planurilor de pază aprobate.

Evoluția dotării cu sisteme de securitate a fost pozitivă în perioada 2021-2024, multe unități de învățământ reușind să îndeplinească cerințele minime de securitate specifice instituțiilor publice. Aceste cerințe includ supravegherea video a căilor de acces, holurilor și altor zone cu risc ridicat, detecția efracției în zonele expuse sau cu depozitare de valori și controlul accesului prin personal sau echipamente.

Cu toate acestea, 50 de grădinițe și școli primare sau gimnaziale nu dispun de niciun sistem de securitate, aspect semnalat autorităților administrațiilor publice locale responsabile, încă din anul școlar precedent.

Comments