ADS
ADS
ADS
Noi reglementări privind ținuta școlară: Consecințe pentru elevii care nu respectă codul vestimentar
STIRI
Published on 29/08/2024

Începând din această toamnă, elevii care nu respectă normele de îmbrăcăminte adecvate mediului școlar pot fi excluși de la ore, conform noilor reguli din regulamentul de funcționare a instituțiilor de învățământ. Profesorii nu vor mai fi obligați să le permită accesul elevilor care poartă fuste scurte, decolteuri adânci sau pantaloni rupți, ceea ce reprezintă o înăsprire a regulilor după mulți ani în care astfel de restricții au fost ignorate.

În paralel, elevii și părinții primesc dreptul de a solicita explicații profesorilor pentru notele acordate, o decizie care a stârnit reacții negative în rândul cadrelor didactice. Profesorii resimt această măsură ca pe o contestare a autorității și expertizei lor, conform profesorului universitar Ovidiu Pânișoară, specialist în științele educației, care a comparat situația cu intervențiile neavizate în alte domenii profesionale.

De asemenea, noile reglementări impun raportarea cazurilor de absenteism către Direcția pentru Protecția Copilului. În acest context, peste 350.000 de elevi au părăsit sistemul de învățământ înainte de finalizarea educației obligatorii, în ultimii zece ani. Măsurile prevăd acum că directorii școlilor trebuie să sesizeze serviciile sociale ale primăriilor în cazul în care elevii de gimnaziu acumulează 750 de absențe pe an, iar cei din ciclul primar 540 de absențe.

Totodată, un proiect legislativ depus la Senat propune introducerea uniformei școlare obligatorii, cu condiția ca aceasta să fie oferită gratuit elevilor. În plus, pentru a preveni abandonul școlar prin retragerea în sistemul de homeschooling, ilegal în România, părinții sunt obligați să prezinte dovezi privind transferul elevilor la alte unități de învățământ.

Prin aceste măsuri, autoritățile din educație încearcă să impună o disciplină mai strictă în școli și să reducă rata abandonului școlar, care continuă să reprezinte o problemă majoră în sistemul de învățământ românesc.

Comments