ADS
ADS
ADS
29 august: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
STIRI
Published on 29/08/2024

Pe 29 august, creștinii ortodocși marchează sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, o zi de post și ultima mare sărbătoare din anul bisericesc. Sfântul Ioan Botezătorul, numit și „Înaintemergătorul Domnului” și „Îngerul Pustiei”, este cinstit pentru viața sa dedicată credinței și martiriul său. Potrivit tradiției, Ioan Botezătorul a fost întemnițat și decapitat la ordinul lui Irod Antipa, la cererea Irodiadei, care l-a urât pentru că a criticat public relația sa nelegiuită cu regele. Capul Sfântului Ioan a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, iar trupul a fost înmormântat de ucenici la Sevastia.

Această sărbătoare este însoțită de numeroase tradiții și restricții. Credincioșii nu au voie să muncească, să spele sau să efectueze lucrări agricole. De asemenea, nu se mănâncă fructe și legume roșii, cum ar fi varza, nici nu se bea vin roșu, deoarece acestea amintesc de sângele Sfântului Ioan. De asemenea, nu se folosesc cuțitele sau alte obiecte ascuțite; pâinea se rupe cu mâna, iar mâncarea este consumată doar din turte de grâu sau mălai.

Printre tradițiile mai puțin cunoscute se numără oferirea de mere, pere, castraveți și struguri la biserică pentru a fi sfințite, care sunt apoi împărțite celor săraci și nevoiași, în memoria sufletelor celor adormiți. De asemenea, pachetele cu struguri și pâine caldă sunt date pentru bunăstarea familiei și liniștea în casă.

Se recomandă postul strict până la apusul soarelui, iar cei care respectă această zi trebuie să se abțină de la mâncărurile „de dulce”, în semn de respect pentru martiriul Sfântului Ioan.

Comments