ADS
ADS
ADS
Seceta a secat fântâni din 154 localități din județul Botoșani. Avertismentul Apelor Române
STIRI
Published on 27/08/2024

Din cauza secetei severe, 658 de localități din România se confruntă cu restricții privind alimentarea cu apă, cele mai afectate fiind județele Botoșani, Vaslui, Iași și Vrancea. Apele Române au raportat că râurile Glavacioc și Sabar din spațiul hidrografic Argeș-Vedea au secat complet.

Conform datelor furnizate, 388 de localități care beneficiază de sisteme centralizate de alimentare cu apă primesc apă doar în anumite intervale orare. În alte 270 de localități, care nu au sisteme centralizate și se bazează pe fântâni, seceta prelungită a dus la secarea acestora.

Volumul de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 3,27 miliarde de metri cubi, în comparație cu 3,5 miliarde la începutul lunii iulie.

În Moldova, restricțiile au fost aplicate în mai multe acumulări de apă, inclusiv Pârcovaci și Hălceni din județul Iași, Cal Alb din Botoșani, și Pușcași, Mănjești și Solești din Vaslui. Acestea sunt în treapta 3 de restricții, afectând populația, industria, irigațiile și piscicultura.

Un total de 388 de localități, inclusiv 8 orașe și municipii precum Târgu Lăpuș, Hârlău și parțial Novaci, Pașcani, Târgu Neamț, Solca, Dorohoi și municipiul Iași, se confruntă cu dificultăți în alimentarea cu apă, fiind impuse restricții în anumite intervale orare.

Cele mai afectate județe sunt Botoșani cu 114 localități, Iași cu 85, Vrancea cu 36 și Gorj cu 28 de localități. De asemenea, 270 de localități fără sisteme centralizate de alimentare cu apă, majoritatea din Botoșani (154), Vaslui (60) și Bacău (18), suferă din cauza secetei, având fântâni secate.

În spațiul hidrografic Prut-Bârlad, 12 secțiuni de monitorizare, inclusiv cele de la stațiile hidrometrice Oancea, Ungheni și Rădăuți-Prut, au înregistrat debite sub nivelul minim necesar pentru a satisface cerințele de apă.

Comments