ADS
ADS
ADS
Pensionarii care nu vor primi pensii mărite în septembrie: Ce s-a întâmplat la recalculare
STIRI
Published on 23/08/2024

Autoritățile din Ministerul Muncii au precizat că pensionarii ale căror pensii au scăzut în urma recalculării își vor păstra pensia inițială, iar cazurile de decizii emise greșit sunt considerate izolate. Această clarificare vine în contextul în care sute de vârstnici au luat cu asalt ghișeele caselor de pensii, nemulțumiți de sumele pe care urmează să le primească din toamnă.

Pentru pensionarii care au primit decizii de recalculare eronate, pensia din septembrie va rămâne la nivelul celei din luna august. În cazul în care, în urma unei noi verificări, pensia va fi majorată, diferențele vor fi recuperate ulterior. După aproape o săptămână de la începerea procesului de recalculare, autoritățile au recunoscut existența unor erori în peste o mie de documente, care urmează să fie verificate și corectate.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a declarat că erorile au apărut în special în dosarele complexe, în cazul persoanelor care au continuat să lucreze după pensionare și au solicitat recalcularea pensiei. Aceste recalculări nu au fost întotdeauna evaluate corect. De asemenea, au fost emise decizii de recalculare și pentru persoane decedate, din cauza unor erori de scriere în momentul digitalizării dosarelor.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat că recalcularea reflectă contributivitatea și și-ar dori ca pensionarii să fie mai bucuroși de aceste ajustări. Ea a recunoscut că există nemulțumiri, dar a exprimat convingerea că numărul celor satisfăcuți va crește odată cu primirea pensiilor în septembrie, chiar dacă aceștia nu își exprimă entuziasmul în mod deschis.

Recalcularea pensiilor a adus creșteri modeste pentru mulți pensionari: între 1 și 100 de lei pentru aproape o jumătate de milion de persoane, între 100 și 200 de lei pentru alți 400.000, și între 900 și 1.000 de lei pentru 160.000 de vârstnici. Aproape 790.000 de pensionari au beneficiat de majorări mai mari.

Ministrul Muncii a mai precizat că, în contextul eliminării plafonului de 9,4%, pensiile vor putea fi majorate anul viitor, indexarea urmând să fie aplicată la pensia recalculată, ținând cont de rata inflației.

Din cei 4,6 milioane de pensionari din România, puțin peste 719.000 au pensii mai mici după recalculare, dar vor continua să primească pensia inițială. Peste 4,1 milioane de decizii de recalculare au fost deja trimise, potrivit ProTV.

 

Comments