ADS
ADS
ADS
Se schimbă vârsta de pensionare la femei. Legea intră în vigoare de la 1 septembrie
STIRI
Published on 18/08/2024

Începând cu 1 septembrie 2024, va intra în vigoare o nouă lege care modifică vârsta de pensionare pentru femei. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit detalii despre aceste schimbări, subliniind că mamele vor beneficia de reduceri ale vârstei de pensionare. În funcție de situație, unele femei vor ieși mai târziu la pensie, în timp ce altele vor putea să se pensioneze mai devreme și să primească indemnizația de la stat.

Noua legislație prevede creșterea treptată a vârstei de pensionare a femeilor până la 65 de ani, proces care se va desfășura eșalonat până în anul 2035, în vederea alinierii la standardele Uniunii Europene. Cu toate acestea, femeile care au copii vor putea ieși la pensie mai devreme, în funcție de numărul de copii și de vârsta acestora. Reducerile prevăzute sunt următoarele:

  • 1 copil – reducere de 1 an;
  • 2 copii – reducere de 1 an și 6 luni;
  • 3 copii – reducere de 2 ani;
  • 4 copii – reducere de 2 ani și 6 luni;
  • 5 copii – reducere de 3 ani;
  • 6 sau mai mulți copii – reducere de 3 ani și 6 luni.

De asemenea, perioada de concediu pentru creșterea copilului va fi considerată ca stagiu de cotizare. Astfel, o femeie cu 40 de ani și trei copii poate beneficia de o reducere de până la 5 ani a vârstei de pensionare, ceea ce înseamnă că ar putea ieși la pensie la 60 de ani.

Noua lege subliniază și importanța vechimii în muncă pentru creșterea pensiei. Pensionarii cu o vechime mai mare de 25 de ani vor primi „puncte de stabilitate”, care se adaugă la pensia recalculată și contribuie la o creștere suplimentară a acesteia. Punctele de stabilitate se acordă astfel:

  • Până la 25 de ani de muncă: 0 puncte bonus;
  • 30 de ani de muncă: 2,5 puncte bonus (aproximativ 202 lei);
  • 35 de ani de muncă: 6,25 puncte bonus (aproximativ 506 lei);
  • 40 de ani de muncă: 11,25 puncte bonus (aproximativ 911 lei);
  • 45 de ani de muncă: 16,25 puncte bonus (aproximativ 1.300 lei).

Cu toate acestea, legea nu prevede puncte bonus suplimentare pentru anii lucrați în condiții deosebite sau speciale, ceea ce a generat nemulțumiri în rândul pensionarilor care au lucrat în astfel de condiții. Aceștia nu vor beneficia de majorări suplimentare la recalcularea pensiei, deoarece punctele de stabilitate se acordă doar pentru anii efectiv lucrați, fără a ține cont de grupa de muncă.

Recalcularea pensiilor are potențialul de a aduce majorări semnificative pentru mulți pensionari, dar nu toate categoriile vor beneficia în mod egal de aceste ajustări. Pensionarii care nu au acumulat suficiente puncte bonus din vechime se confruntă cu riscul de a avea pensii mai mici decât se așteptau.

În săptămânile următoare, pensionarii vor primi primele decizii privind noile pensii, iar impactul acestor schimbări va deveni mai clar. Deși recalcularea reprezintă un pas important pentru a aduce beneficii suplimentare, provocările și nemulțumirile din sistemul de pensii trebuie abordate pentru a asigura o mai mare echitate, potrivit RomaniaTV.

 

 

Comments