ADS
ADS
ADS
Fenomen astronomic rar. Luna Sturion, care este și ”superluna albastră”, va putea fi văzută pe 19 august
STIRI
Published on 18/08/2024

Pe 19 august 2024, cerul va fi iluminat de cea mai mare și mai strălucitoare lună plină din anul acesta, cunoscută și sub numele de „Luna Sturion” sau „superlună albastră”. Luna Sturion, care va fi plină la ora 2:25 p.m. EDT, este denumită astfel datorită peștilor sturioni care se găsesc în Marile Lacuri în această perioadă a anului.

Această lună plină este specială și pentru că este și o „superlună albastră”. Termenul „superlună” se referă la momentul în care luna se află la perigeu, adică punctul cel mai apropiat de Pământ pe orbita sa. Când acest perigeu coincide cu o lună plină, efectul vizual este o lună aparent mai mare și mai strălucitoare.

Pe de altă parte, „luna albastră” se referă la o ciudățenie astronomică și poate fi de două tipuri:

  • Luna albastră lunară: a doua lună plină dintr-o lună calendaristică.
  • Luna albastră sezonieră: a treia lună plină din cele patru luni pline dintr-un sezon astronomic.

Luna Sturion din 19 august este o lună albastră sezonieră, deoarece este a treia lună plină din sezonul estival, după cele din 22 iunie și 21 iulie. Ultima lună albastră sezonieră a avut loc în august 2021, iar următoarea va fi în mai 2027.

Pentru a observa această lună plină în toată splendoarea ei, cel mai bine este să vă poziționați la răsăritul lunii, când aceasta se ridică deasupra orizontului estic. Deși nu sunt necesare binocluri sau telescoape pentru a vă bucura de frumusețea lunii pline, acestea pot oferi detalii suplimentare ale suprafeței lunare.

Comments