În România există sute de școli postliceale sanitare, însă spitalele se confruntă cu o lipsă acută de asistenți medicali calificați. Deși numeroși absolvenți obțin diplome în acest domeniu, mulți dintre cei care se prezintă pentru angajare nu stăpânesc nici măcar procedurile de bază.
În ultimele luni, spitalele au organizat concursuri pentru angajarea asistenților medicali, dar responsabilii raportează dificultăți în ocuparea posturilor din cauza candidaților nepregătiți. La Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, unde diploma de Bacalaureat este obligatorie, 28 de candidați s-au prezentat pentru 12 posturi, însă doar 5 au trecut prima etapă.
Deși au absolvit 3 ani de școală postliceală, unii candidați nu știu să recolteze sânge, să administreze injecții sau să aplice perfuzii.
Directorul de îngrijiri de la Bagdasar Arseni a observat și dificultăți de comunicare la unii candidați. „Poate știu să facă tehnica, dar în momentul în care te prezinți la un concurs, în timp ce faci tehnica respectivă, trebuie să știi să și povestești ceea ce faci. Pentru că și pacientul te întreabă: ‘Doamnă, dar ce îmi administrați, cum se administrează, dar ce mi se întâmplă?’ Pacientul pune întrebări la care tu trebuie să știi să răspunzi,” a explicat acesta.
În România funcționează peste 200 de școli postliceale sanitare. O simplă căutare pe internet dezvăluie numeroase astfel de unități de învățământ, unele dintre ele acceptând candidați „cu sau fără Bacalaureat”, conform informațiilor de pe site-urile lor.
Daniela Constanciuc, senior HR la un spital privat, subliniază importanța diploma de Bacalaureat: „Un criteriu important este să fi absolvit Bacalaureatul. Este un nivel minim, pentru că de acolo poți pleca să te dezvolți profesional.”
Sindicaliștii din sănătate cer schimbarea legislației pentru a ridica standardele de calificare în această profesie. Gabriel Predica, vicepreședinte al Solidarității Sanitare, afirmă că lipsa unei diplome de Bacalaureat reduce calitatea actului medical și pune presiune pe asistenții medicali deja angajați în sistem.
În multe țări europene, diploma de Bacalaureat este o cerință pentru a deveni asistent medical, cei fără această diplomă fiind încadrați doar ca infirmieri. În România, nu se știe câți dintre asistenții medicali nu au această diplomă, dar statisticile arată că din cei 160.000 de asistenți angajați în sistemul sanitar de stat și privat, doar 20.000 au studii superioare, conform ProTV.