Luni, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a vizitat conacul Balș din Darabani și a declarat că va monitoriza îndeaproape procesul de obținere a finanțării necesare pentru reabilitarea acestui important obiectiv cultural. Potrivit ministrului, conacul Balș are un potențial considerabil de a atrage turiști, dar necesită lucrări de restaurare. În prezent, discuțiile despre finanțare sunt încă în desfășurare.
„Conacul Balș are cu siguranță un potențial uriaș. Consider această întâlnire cu echipa muzeului nordului și cu cei care încearcă să valorifice acest loc ca pe o mare provocare și responsabilitate. Trebuie să găsim resursele necesare pentru a-l reface. El este deja inclus în planul de finanțare și avem obligația, atât eu, cât și colegii mei, să ne asigurăm că această finanțare devine realitate”, a spus Turcan.
Conacul Theodor Balș, situat în județul Botoșani, este puțin cunoscut, deși a aparținut unui mare logofăt și cuprinde 29 de încăperi. Astăzi, acesta funcționează ca bibliotecă și muzeu, adăpostind o impresionantă colecție de istorie și etnografie a regiunii.
Conform muzeulnordului.ro, în 1834, marele logofăt Theodor Balș, hatman al Moldovei, a inaugurat la Darabani un conac cu 29 de încăperi, care îi servea drept reședință în timpul vizitelor la moșia sa din nord. Balș a decis să înființeze un târg pe moșia sa, obținând hrisovul domnesc pentru întemeierea acestuia în 1837. El a construit și o biserică (Sf. Nicolae, 1840) și o școală (prima sătească de stat din Moldova, 1841) și a promovat „Învoiala”, un acord prin care a atras comercianți evrei la Darabani.
Construcția conacului a durat 10 ani, fiind finalizată în 1834. Cele 29 de încăperi, organizate pe două etaje, erau destinate atât familiei Balș, cât și servitorilor și oaspeților boierești. Conacul era și locul unde Balș împărțea dreptatea localnicilor.
În anii următori, conacul a servit drept sediu al Judecătoriei, iar în 1926 a devenit proprietatea statului, găzduind Primăria, Poliția și un mic muzeu. În perioada comunistă, conacul a fost transformat în internat de fete, apoi în sediu al Bibliotecii Orășenești și al Clubului Copiilor.
În prezent, parterul conacului găzduiește Biblioteca Orășenească, cu peste 40.000 de volume, iar etajul a fost transformat, în 2014, în Muzeul Nordului. Colecția muzeului include obiecte de arheologie, documente, numismatică, fotografie veche, obiecte bisericești, cărți comuniste, steaguri, fotografii, documente și decorații.
Ministrul Turcan a subliniat importanța acestui patrimoniu cultural și a promis că va face tot posibilul pentru a asigura fondurile necesare reabilitării conacului Balș, astfel încât acesta să devină un punct de atracție turistică și culturală în județul Botoșani.