ADS
ADS
ADS
IGPR: Şoferii depistaţi pozitiv la Drugtest nu vor avea dosar penal până la primirea rezultatelor de la Medicina Legală
STIRI
Published on 21/07/2024

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat că șoferii testați pozitiv cu aparatul Drager5000 nu vor primi dosar penal în intervalul de 72 de ore până la sosirea rezultatelor probelor biologice de la instituțiile de medicină legală.

În cazul unui rezultat pozitiv la testul inițial, polițiștii întocmesc un act de sesizare, nu un dosar penal. Acesta rămâne la unitatea de poliție timp de 72 de ore, interval în care se așteaptă confirmarea rezultatelor de la medicina legală. Dacă rezultatele sunt negative, actele se transmit unității de parchet competente cu propunere de închidere pe cale administrativă, fără a se întocmi un dosar penal.

Dacă rezultatele de la medicina legală sunt pozitive, lucrarea se transformă în dosar penal, iar cercetările continuă conform Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

"Prin urmare, măsura retragerii/reținerii permisului de conducere, pentru 72 de ore, este de natură a înlătura un potențial pericol din traficul rutier, până la primirea rezultatelor de la medicină legală", a subliniat IGPR.

IGPR a subliniat importanța acestei măsuri în contextul noilor prevederi privind siguranța rutieră și a menționat colaborarea cu Ministerul Afacerilor Interne și Parchetul General pentru aplicarea unitară a acestor reguli.

Ordonanța de urgență care prevede reținerea permisului de conducere pentru șoferii care refuză testarea sau sunt depistați pozitiv la testul pentru alcool sau substanțe psihoactive și restituirea acestuia dacă nu primesc rezultatul analizelor în termen de 72 de ore a fost publicată pe 15 iulie în Monitorul Oficial. Guvernul a adoptat această măsură pentru a reduce timpii de așteptare a rezultatelor analizelor toxicologice și pentru a asigura un tratament echitabil pentru toți șoferii.

Comments