ADS
ADS
ADS
Ministerul Muncii, anunț de ultimă oră despre tichetele de activităţi casnice. Până când pot fi utilizate
STIRI
Published on 19/07/2024

Tichetele de activități casnice pot fi utilizate sau valorificate în termen de 12 luni de la achiziționare, pentru beneficiari, și 12 luni de la primire, pentru prestatorii casnici, conform unei Hotărâri adoptate joi de Guvern. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va anula tichetele nevalorificate în termenul de 12 luni, în platforma electronică, în termen de 30 de zile de la expirare, a anunțat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale într-un comunicat pe Facebook.

„Măsura este prevăzută într-o hotărâre de Guvern adoptată astăzi, care urmărește eficientizarea sistemului de plată și de evidență a activității prestatorului casnic. Actul normativ adoptat mai prevede că, în cazul în care beneficiarul casnic nu completează corect și veridic datele și informațiile pe tichetele de activități casnice pe suport hârtie, acesta trebuie să acorde prestatorului casnic alte tichete. Cele completate greșit vor fi restituite agenției pentru ocuparea forței de muncă pentru anulare”, se arată în comunicat.

Pentru a acorda tichete de activități casnice angajaților sub formă de bonus sau primă, angajatorii trebuie să încheie un contract cu agenția pentru ocuparea forței de muncă din raza sediului sau punctului de lucru.

Orice persoană fizică care a împlinit 16 ani și dorește să își suplimenteze veniturile prin prestarea ocazională de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat, poate deveni prestator casnic. În total, sunt stabilite 34 de activități care pot fi remunerate exclusiv cu tichete valorice, vizând îngrijirea locuințelor, grădinilor, animalelor de companie sau sprijinirea persoanelor dependente.

Persoanele interesate să devină prestator casnic sau beneficiar casnic trebuie să se înregistreze pe platforma tichete.anofm.ro.

„Avantajul înrolării în platformă și prestării activităților în baza tichetelor este că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate, cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, echivalentul a 1.275 de lei pe lună. Reglementarea activităților prestatorului casnic constituie una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, conform MMSS și Realitatea.net.

Comments