ADS
ADS
ADS
Ce se întâmplă cu pensionarii care nu au reușit să obțină adeverințele ce trebuie depuse la CNPP. Care este termenul limită
STIRI
Published on 15/07/2024

Pensionarii vor primi pensiile recalculate în mai puțin de două luni, iar unii dintre aceștia vor beneficia de o nouă majorare a pensiei în urma unei „mici recalculări” promise de autorități. Această recalculare suplimentară vizează corectarea inechităților pentru cei care au avut sporuri și venituri nepermanente de-a lungul timpului.

Simona Bucura Oprescu a explicat că mica recalculare este destinată includerii acestor sporuri nepermanente în pensii. Pensionarii care nu au reușit să obțină adeverințele necesare de la angajatori sau de la deținătorii de arhive vor putea continua să le aducă și după termenul inițial de 1 septembrie. Este important ca aceștia să încerce să obțină documentele care dovedesc că au avut venituri nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

„Prima etapă este recalcularea tuturor pensiilor conform noii formule, care se face automat la 1 septembrie. Pensionarii vor primi în august deciziile de recalculare a pensiilor după noua lege. De la 1 septembrie, mica recalculare va avea loc doar pentru sporurile nepermanente. Dacă după 1 septembrie se vor aduce adeverințe suplimentare, acestea vor fi luate în calcul, iar pensionarul își va primi banii din luna următoare”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a menționat că pensionarii trebuie să depună adeverințele la Casa de Pensii în termen de șase luni. Aceste adeverințe includ sporurile care, conform legislației actuale, nu fac parte din baza de calcul a pensiei. Baciu a subliniat că dacă pentru aceste sporuri s-a plătit contribuția de asigurări sociale, ele trebuie luate în considerare.

„Vorbim, în principal, despre acordul global, o formă de remunerare existentă înainte de Revoluție, dar și despre prime, premii și alte sporuri pentru care s-a plătit contribuția de asigurări sociale (CAS)”, a explicat Daniel Baciu la Digi24.

Comments