ADS
ADS
ADS
Doi fraţi din Botoşani l-au bătut măr pe un şofer. L-au dat jos din maşină şi l-au lovit cu sălbăticie. Unul dintre agresori a scăpat nepedepsit
STIRI
Published on 15/07/2024

Doi frați din județul Botoșani au atacat violent un șofer, pe care l-au scos din mașină și l-au bătut cu sălbăticie. Incidentul a avut loc în februarie 2018, pe drumul dintre localitățile Tudora și Corni. Cei doi tineri, de 27 și 25 de ani, l-au lovit pe șofer cu o bâtă în cap după ce l-au scos din mașină.

În aprilie anul trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe frații Dumitru Andronic și Constantin Florin Andronic. În timpul procesului, Dumitru Andronic a scăpat de pedeapsă datorită prescripției, fiind acuzat de loviri și alte violențe, dar și de distrugere.

Fratele său, Constantin Florin Andronic, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru tentativă de omor de către magistrații Tribunalului Botoșani. În plus, acesta a fost obligat să plătească victimei daune morale în valoare de 80.000 de lei. Sentința nu este definitivă.

Solutia pe scurt:

În baza art. 396 alin. 6 şi art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, art. 154 alin. 1 lit. d) şi art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alin. 1 Cod penal interpretat prin Deciziile Curţii Constituţionale nr. 297/2018 şi nr. 358/2022, respectiv Decizia Î.C.C.J. 67/25.10.2022, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Andronic Dumitru pentru săvârşirea infracţiunilor de „lovirea sau alte violenţe” prev. şi ped. de art. 193 al. 2 Cod penal şi „distrugere” prev. şi ped. de art. 253 al. 1 Cod penal, cu aplic. art. 38 al. 1 Cod penal.

În temeiul art. 32 alin. (1) Cod penal, raportat la art. 188 alin. (1), (2) Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, condamnă inculpatul Andronic Constantin-Florin la pedeapsa de 4 ani închisoare, în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la infracţiunea de „omor”. În baza art. 67 alin. 1 şi 2 Cod penal raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b şi h Cod penal aplică inculpatului Andronic Constantin-Florin pedeapsa complementară pe o durata de 2 ani a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, executarea pedepsei complementare urmând a începe, potrivit art. 68 alin. 1 lit. c Cod penal, după executarea pedepsei cu închisoarea stabilită prin prezenta. În baza art. 65 alin. 1 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi h Cod penal, respectiv interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, pedeapsă care potrivit art. 65 alin. 3 Cod penal şi art. 54 Cod penal, se execută din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală a fost executată sau considerată ca executată. În baza art. 25 şi art. 397 Cod procedură penală, admite acţiunea civilă formulată în cauză şi obligă inculpatul Andronic Constantin-Florin să plătească 80.000 lei părţii civile Iurac Ionuţ-Daniel, reprezentând daune morale, din care inculpatul Andronic Constantin-Florin a achitat suma de 2000 lei.

În baza art. 25 şi art. 397 Cod procedură penală, admite acţiunea civilă formulată de Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani. Obligă inculpatul Andronic Dumitru la plata către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani a sumei de 365,80 lei. Obligă inculpatul Andronic Constantin-Florin la plata către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani a sumei de 693 lei. În temeiul art. 7 din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea de la inculpatul Andronic Constantin-Florin a probelor biologice în vederea introducerii profilului genetic în baza de date a S.N.D.G.J şi aduce la cunoştinţa inculpatului împrejurarea că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în S.N.D.G.J. a profilului genetic. În baza art. 398 Cod procedură penală obligă inculpatul Andronic Constantin-Florin să plătească statului suma de 900 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de acesta. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii. Pronun?ată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 10 iulie 2024.

 

Comments