ADS
ADS
ADS
Rezervarea locului la călătoria cu trenul nu mai este obligatorie pentru distanţele sub 40 de kilometri, începând de astăzi
STIRI
Published on 13/07/2024

Rezervarea locului la călătoria cu trenul nu mai este obligatorie pentru distanțele sub 40 de kilometri, începând de sâmbătă, 13 iulie. Noile prevederi privind tarifarea transportului de călători trebuie aplicate de toți cei șase operatori de transport feroviar de călători din România.

„Ordinul de ministru (OMTI 1039/2024 – n. r.) care intră în vigoare aduce mai multă transparență în formarea tarifelor feroviare, conform legislației naționale și europene. Abonamentele de transport pe calea ferată, suplimentele pentru vagoanele de dormit și transportul bicicletelor au fost reglementate oficial. Tarifele sunt păstrate la nivelul celor practicate de operatorul național CFR Călători, fără creșteri de costuri”, a declarat Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF).

Prin acest mecanism, prețul unui abonament lunar reprezintă aproximativ jumătate din costul călătoriilor dus-întors pe parcursul a 22 de zile dintr-o lună. Tariful de rezervare a locului devine opțional pentru distanțe sub 40 de kilometri. Pentru distanțe mai lungi, tariful se aplică pe patru zone kilometrice, de la 1,5 lei la clasa a doua și 2,50 lei la clasa întâi, ajungând la 5,5 lei.

„Pentru a răspunde nevoilor navetiștilor și pentru a elimina diferențele de preț cauzate de practicarea neuniformă a tarifelor de rezervare, acest ordin face ca rezervarea locului să fie opțională pentru călătorii sub 40 km. Tariful de rezervare este acum împărțit pe patru zone kilometrice, fără creșteri de tarif, doar o adaptare a practicilor existente”, a explicat Roșeanu.

Această reglementare poate însemna o reducere de preț pentru navetiștii care călătoresc pe distanțe sub 40 km. „Un ordin anterior stabilea că rezervările la trenurile regionale – Regio – să fie opționale, dar era interpretat ca opțiune pentru operator, nu pentru călător. Acum, opțiunea este clar a călătorului, oferind navetiștilor călătorii mai accesibile”, a menționat șeful ARF.

Ordinul reglementează abonamentele pe perioade de 5 zile, 14 zile și o lună, reducând prețul călătoriilor. „Tarifele sunt valabile la toți operatorii feroviari, privați sau de stat, corelate cu tarifele deja practicate, fără majorări”, a subliniat Roșeanu.

De asemenea, de sâmbătă, se pot achiziționa biletul de călătorie metropolitan și abonamentul de călătorie metropolitan, emise doar online prin platforma Ghișeul Unic, oferind flexibilitate pasagerilor să se urce în prima garnitură disponibilă.

„Biletul de călătorie metropolitan oferă flexibilitate în utilizarea primului tren dorit, indiferent de operator sau rangul trenului. Abonamentele lunare permit organizarea vieții în zone metropolitane, facilitând schimbările frecvente de trenuri”, a adăugat Ștefan Roșeanu.

Comments