ADS
ADS
ADS
Au apărut primele cazuri de tuse convulsivă la Botoșani
STIRI
Published on 07/07/2024

În județul Botoșani au fost raportate primele cazuri de tuse convulsivă, îmbolnăvirile apărând la copiii nevaccinați. Deși nu au fost cazuri grave, medicii avertizează asupra consecințelor dramatice pe care le poate avea această boală.

„Avem și la Botoșani două cazuri confirmate de tuse convulsivă. Din păcate, asistăm din nou la reapariția unor boli prevenibile prin vaccinare gratuită la medicul de familie. Vorbim despre o boală cunoscută ca tusea măgărească, care afectează foarte grav copiii mici, dar poate fi prezentă și la adulți”, a declarat Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică, pentru TVR Iași.

Medicii de familie atrag atenția că părinții refuză vaccinarea din teama că ar putea cauza autism, deși acest lucru nu este adevărat.

„Refuzul vaccinării include și vaccinul împotriva tusei convulsive, iar noi observăm aceste cazuri. Cazurile clinice sunt dramatice, pentru că vorbim de copii care fac crize de tuse severe, cu dispnee, devin cianotici și fac convulsii. Convulsiile înseamnă afectarea creierului”, a explicat Irina Alecu.

Vaccinarea împotriva tusei convulsive este gratuită și se efectuează în cabinetele medicilor de familie la vârstele de două, patru, 11 luni, apoi la cinci și 14 ani.

„Vaccinați copiii conform schemei naționale de vaccinare, deoarece aceasta include protecția împotriva unor boli dramatice, cu sechele pe viață, pe care, din păcate, le vedem tot mai des. Sperăm să nu vedem o revenire a poliomielitei, care ar fi o tragedie”, a subliniat Irina Alecu.

Comments