ADS
ADS
ADS
Pacienții din România vor beneficia gratuit de servicii pentru terapia durerii. Legea a fost promulgată
STIRI
Published on 07/07/2024

Românii pot apela acum la terapia durerii în cazul în care nu se vindecă de simptome. Noua lege, adoptată de Parlament la începutul lunii iunie, a fost promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial joi, 4 iulie, potrivit News.ro.

Această lege definește terapia durerii ca un ansamblu de servicii medicale destinate diagnosticării, tratamentului și monitorizării pacienților de toate vârstele, inclusiv copii și adulți, care suferă de dureri acute sau cronice. Scopul terapiei durerii este îmbunătățirea calității vieții pacienților prin controlul sau înlăturarea durerii. De asemenea, legea introduce serviciile de terapie a durerii pe lista celor decontate pentru pacienții asigurați din România.

Noua legislație, care completează un articol din Legea nr. 95/2006, prevede că „Asigurații au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicațiilor ei, pentru recuperarea după boală și pentru terapia durerii”.

Potrivit estimărilor specialiștilor, aproximativ 20% din populația adultă europeană este afectată de durere cronică, dar mai puțin de 2% dintre pacienți accesează serviciile specializate în terapia durerii.

După publicarea legii în Monitorul Oficial, Ministerul Sănătății urmează să poarte consultări cu organismele profesionale și alte instituții relevante pentru a elabora o strategie privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniștilor, precum și o strategie privind educarea pacienților pentru prevenirea și terapia durerii .

 

Comments