ADS
ADS
ADS
Aproximativ 10 hectare de vegetație uscată au ars, sâmbătă după-amiază, pe un câmp dintr-o localitate din Botoșani
30/06/2024 10:44 in STIRI

Aproximativ 10 hectare de vegetație uscată au ars sâmbătă după-amiază pe un câmp de la marginea localității Răuseni. Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, alături de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Răuseni, s-au deplasat rapid la fața locului cu o autospecială de stingere. Aceștia au acționat prompt și au reușit să salveze culturile de grâu, floarea-soarelui, porumb și viță de vie aflate în apropiere.

Misiunea pompierilor a fost îngreunată de degajările mari de fum, suprafața mare afectată, temperaturile ridicate și terenul accidentat, care a împiedicat accesul autospecialei. Eforturile considerabile ale echipelor de intervenție au reușit să stopeze propagarea flăcărilor în aproximativ o oră. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, cauza probabilă a incendiului a fost focul în aer liber lăsat nesupravegheat.

Legislația privind protecția mediului interzice arderea miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amenzi între 7.500 și 15.000 lei pentru persoanele fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoanele juridice.

După fiecare incendiu de vegetație uscată sau miriște de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospațiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru a permite adoptarea măsurilor corespunzătoare.

ISU atrage atenția că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave asupra mediului, proprietății și vieții oamenilor. Flăcările se pot răspândi rapid pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă în apropierea locuințelor, rețelelor de electricitate sau locurilor cu pericol de explozie.

COMMENTS