ADS
ADS
ADS
Gazele se scumpesc de la 1 iulie. Cât vom plăti în plus la fiecare factură
27/06/2024 18:48 in STIRI

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat, joi, că facturile la gaze vor crește începând cu 1 iulie 2024.

În ședința Comitetului de Reglementare din 26 iunie 2024, ANRE a aprobat în unanimitate o creștere medie cu 19% a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale pentru consumatorii care beneficiază de serviciul de distribuție. Aceasta reprezintă o creștere de aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

Modificarea tarifelor este justificată de trei factori principali:

  1. Creșterea costurilor serviciului de distribuție gaze naturale cu inflația prognozată pentru 2024, de 4,6%.
  2. Creșterea costurilor de capital, urmare a unui volum investițional record realizat în 2023, atât în racordări noi cât și în extinderea sistemelor de distribuție în zonele concesionate.
  3. Reducerea cantității de gaze naturale distribuite în 2023 cu 8% .

Pentru un client casnic ce locuiește într-un apartament cu trei camere și are un consum anual de 3 MWh, factura lunară la gaze naturale ar putea crește cu aproximativ 2,5 lei.

ANRE stabilește tarifele reglementate pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale conform Legii energiei și a gazelor naturale nr. 123/2012 și Ordinului ANRE nr. 217/2018. Tarifele includ costuri pentru modernizarea și dezvoltarea capacităților de distribuție, extinderea rețelelor și racordarea noilor solicitanți .

În prezent, proiectul de ordin pentru stabilirea ratei reglementate a capitalului investit este în faza finală de elaborare. ANRE urmărește să atingă un echilibru între necesarul de investiții și nivelul tarifului aplicat beneficiarilor. În perioada următoare, proiectul va fi publicat pentru consultare publică .

 

COMMENTS