ADS
ADS
ADS
Proiectile descoperite pe malul unui râu din județul Botoșani. „Muniția este foarte periculoasă”
27/06/2024 15:43 in STIRI

Două lovituri acuplate cu proiectil perforant incendiar, calibru 20 mm, au fost descoperite joi, pe malul râului Jijia, în localitatea Todireni. Muniția a fost găsită de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, în timpul unei ședințe de pregătire ce implica operațiuni de cercetare, detectare, dezgropare, identificare, ridicare, transport și depozitare.

Proiectilele erau îngropate la aproximativ 30 de centimetri adâncime și au fost detectate cu echipamente specifice. Pirotehnicienii au confirmat că muniția era în perfectă stare de funcționare, aceasta fiind ridicată, transportată și depozitată în siguranță în poligonul militar de la Copălău, unde urmează să fie distrusă.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani atrage atenția asupra pericolului reprezentat de muniția neexplodată. Cetățenii sunt sfătuiți să nu atingă sau să lovească obiecte metalice care seamănă cu proiectile, grenade, bombe sau cartușe, fie că sunt parțial îngropate sau la suprafață. De asemenea, nu trebuie să ridice aceste obiecte, deoarece starea lor poate fi necunoscută și periculoasă. Este interzisă tăierea sau utilizarea lor pentru improvizarea unor unelte sau ornamente, iar demontarea focoaselor sau a altor componente poate provoca explozii.

În cazul în care descoperă obiecte metalice suspecte, cetățenii trebuie să apeleze numărul de urgență 112.

COMMENTS