ADS
ADS
ADS
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind stabilirea salariilor minime
STIRI
Published on 22/06/2024

Guvernul a aprobat, vineri, legea privind stabilirea salariilor minime, transpunând în legislația națională Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului, privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Această inițiativă este inclusă și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Jalonul 392, care prevede stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată pe baza unui mecanism obiectiv și a unei formule clare, în consultare cu partenerii sociali, informează RomâniaTV.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual, ținând cont de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii la nivel național. Această actualizare va asigura că salariul minim nu va fi mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut. De asemenea, legea întărește rolul sindicatelor și patronatelor în acest proces.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că această lege introduce salariul minim european în România, conform directivei europene și după consultări cu partenerii sociali. Premierul a reamintit că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim brut va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, beneficiind aproximativ 1,8 milioane de angajați.

Proiectul de lege aprobat vineri include modificări și completări la Codul Muncii. Articolul 160 este actualizat pentru a defini clar componentele salariului, iar salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi stabilit anual prin hotărârea Guvernului. Angajatorii nu vor putea negocia și stabili salarii sub acest nivel minim prin contracte individuale sau colective de muncă.

Ponderea valorii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată trebuie să fie de 50-52% din câștigul salarial mediu brut, criteriu ce va fi îndeplinit odată cu majorarea de la 1 iulie. Criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim includ puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor, distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea.

În prezent, salariul minim brut din România este de 3.300 de lei, urmând să fie majorat la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024.

Comments