Astăzi este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Ce nu este bine să faci în această zi
23/04/2024 08:08 in STIRI

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (Sfântul Gheorghe) este unul dintre cei mai importanți sfinți în calendarul creștin-ortodox. El se sărbătorește în fiecare an la 23 aprilie. În tradiția populară, Sfântul Gheorghe mai este întâlnit sub numele de San-George sau Sângeorz, fiind patronul naturii înverzite, al vegetației, al vitelor și al oilor, potrivit RomaniaTV .

Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe, recunoscându-i importanța și rolul său protector. De-a lungul timpului, el a fost asociat cu sosirea primăverii și eliberarea soarelui, fiind celebrat cu fast și recunoștință pentru biruința sa asupra întunericului.

Sfântul Gheorghe este considerat ocrotitorul multor categorii de persoane, printre care se numără militarii, călătorii și cei care lucrează cu animalele.

În unele zone, în ziua de Sfântul Gheorghe, bărbații pun ramuri verzi la stâlpii porților, la ferestre și uși, la grajduri și grădini, dar și la mormintele neamurilor, pentru a se feri de forțe malefice. Aceste ramuri se păstrau apoi peste an, ca leacuri împotriva diverselor boli. O parte dintre aceste ramuri verzi se dădeau hrana animalelor pentru a le feri de duhurile rele.

Se zice că fetele mari, dacă priveau într-o găleată cu apă la miezul nopții, în ajunul zilei de Sângeorz, își puteau vedea ursitul. În unele zone ale țării, fetele împleteau cununi verzi și le presărau pe uliță. Apoi urmăreau ce feciori calcau pe ele. Dacă băieții pe care îi îndrăgeau nu calcau cununele, era semn că fetele urmau să se mărite în acel an. Apoi coronitele erau păstrate peste an pentru vrăji de dragoste. În alte zone, fetele mergeau în ziua de Sf. Gheorghe în pădure pentru a aduna mătrăguna, apoi atârnau plantele sub streșină pentru a avea pretinții bogate.

De asemenea, în ajun, flăcăii puneau într-o dumbravă, într-un loc ascuns, o găleată cu apă. Apoi, la răsăritul soarelui, în ziua de Sf. Gheorghe, plecau să vadă găleata. Dacă în găleată găseau iarbă verde, era semn că flăcăul se va însura în acel an cu fata care îi era dragă. Dacă era ceva uscat, era semn că nu se însoară în acel an. Iar dacă găsea pământ, era semn rău și se credea că feciorul va muri curând.

În unele zone se zice că cine doarme în ziua de Sfântul Gheorghe, va dormi tot anul.

O altă tradiție din ziua de Sf. Gheorghe este urzicatul. Se spune că cine este urzicat va fi mai ager, mai harnic și mai sănătos întreaga vară.

 

COMMENTS