Ministerul Educației vrea testare antidrog în școli. Cum se va realiza aceasta: ”De copil să știi implicațiile”
14/04/2024 07:56 in STIRI

Ministerul Educației lucrează la un plan național de testare antidrog în școli și universități. Va fi necesar un acord, spune Ligia Deca, de la elevii majori sau de la părinții celor minori, însă trebuie stabilit clar cine va face și va interpreta testele, informează stirileprotv.ro.

Între timp, un sondaj recent desfășurat de Prefectura Capitalei arată că 60% dintre elevii de peste 18 ani sunt de acord să treacă prin analize de salivă și ulterior de sânge, dacă ar apărea o suspiciune.

Acum câteva luni, un copil de nici 10 ani a ajuns la spital cu halucinații de la marijuana. Pe de altă parte, vârsta consumatorilor de drog injectabil a scăzut la 13 ani. Situația i-a pus în sfârșit în mișcare pe responsabilii din Ministerul Educației.

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat: ”Se discută despre programe naționale de testare și decizia, calendarul, va depinde de momentul în care planul național va fi finalizat. Testarea comportă o serie de precondiții, care țin inclusiv de chestiuni medicale, implică un acord al elevului major sau al familiei și de aceea este discutată inclusiv din punctul de vedere al locului unde se poate desfășura”.

O variantă ar fi chiar cabinetul școlii, pregătit să asigure intimitate și confort celui vizat. Mai problematică este stabilirea unei persoane abilitate să recolteze probe biologice și să manevreze echipamentul. La un asemenea test, care costă în jur de 90 de lei, rapoartele arată că 10% din rezultate sunt fals pozitive și 9% fals negative. În plus, consumul de marijuana, de pildă, nu mai e detectat la mai mult de o oră de la consum.

Așadar, elevul sau studentul depistat pozitiv la una dintre cele 8 substanțe psihotrope trecute în manualul testului ar trebui dus mai departe la analize de sânge, ceea ce implică un nou acord din partea elevului major ori a părinților săi.

”Viața e așa frumoasă și te poți distra fără să te droghezi”

Experiența altor țări ne arată că introducerea analizelor antidrog nu a avut rezultate semnificative. Zece state europene permit această intervenție. În Finlanda și Cehia, școala poate sesiza organele de ordine, iar în caz de urgență copilul poate fi testat fără acordul reprezentanților legali.

În Irlanda, Marea Britanie, Slovacia și Suedia există testări sporadice, însă acordul părinților este obligatoriu. Peste Ocean, majoritatea statelor americane fac testări de masă ori prin sondaj, în școlile cu incidență crescută a actelor de violență, dar și în universități. Refuzul repetat de a oferi probe biologice atrage sancțiuni pentru cel vizat sau pentru reprezentanții legali, dacă e minor. E drept că, în alte țări, prevenția e prima linie de atac, care la noi este mai mult pe hârtie. Un fost condamnat pentru trafic de droguri, consumator din liceu, spune că informarea trebuie făcută din primii ani de școală.

”De copil să știi implicațiile cu adevărat. Nu pe ocolite, nu ascunse sub preș. Viața e așa de frumoasă și te poți distra în atâtea feluri, fără să te droghezi”.

COMMENTS