ADS
ADS
ADS
Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare 2024-2025. Repartizarea elevilor se va face prin tragere la sorți sau în ordine alfabetică, din toamnă
10/04/2024 13:46 in STIRI

 

Începe înscrierea în clasa pregătitoare 2024. Din 11 aprilie, părinții pot depune cererile de înscriere la școală sau online.

Părinții ai căror copii împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024 pot să își înscrie copiii în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător, conform metodologiei anunțate de Ministerul Educației. Copiii care au frecventat grădinița au nevoie de o recomandare de la grădiniță, iar cei care nu au mers la grădiniță au fost evaluați în perioada 28 martie – 10 aprilie 2024.

Cine se poate înscrie în clasa pregătitoare?

  • Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2024, inclusiv.
  • Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024, în baza recomandării pentru înscrierea în învăţământul primar (eliberată de unităţile de învăţământ cu nivel preşcolar sau în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională – CJRAE/CMBRAE, după caz).

La ce unitate de învăţământ poate fi înscris un copil? Părintele poate opta:

  • pentru înscrierea la școala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este automat înscris în baza validării cererii de înscriere;
  • pentru o unitate de învăţământ, alta decât școala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere și, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale și, ulterior, a criteriilor specifice de departajare. Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la școala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opțiunea, din lipsă de locuri libere.

Noi reguli pentru repartizarea elevilor începând cu anul școlar următor. Copiii din clasele zero, a cincea și a noua vor fi distribuiți în urma unei trageri la sorți sau în ordine alfabetică.

La prima opțiune – tragerea la sorți – copiii sunt împărțiți cu biletele în două boluri, fete și băieți, și distribuiți alternativ la fiecare clasă, A, B, C, și așa mai departe. A doua, distribuirea în ordine alfabetică, fiecare fată, respectiv băiat sunt arondați la fiecare clasă, A, B, C, alternativ, până se termină lista. Procedura se aplică la clasele zero, a cincea și a noua.

Legea spune că și profesorii trebuie distribuiți tot la întâmplare. Din toamnă, clasele pregătitoare pot primi cel mult 22 de elevi. La gimnaziu și la liceu, limita este de 26 de copii, potrivit RomaniaTV.

 

COMMENTS