ADS
ADS
ADS
Mărțișorul: Povești și semnificații
01/03/2024 12:11 in STIRI

Mărțișorul, un simbol tradițional românesc împletit dintr-un fir alb și unul roșu, marchează trecerea de la iarnă la primăvară și este recunoscut ca un vestitor al înnoirii. Conform legendei, mărțișorul ar fi fost tors de către Dochia și poartă semnificații precum speranța, bucuria, iubirea și reconcilierea.

Tradiția mărțișorului implică oferirea acestuia mai întâi între oameni, apoi plantelor și, simbolic, întregului Univers, exprimând dorința de echilibrare a principiilor contrare și complementare. Pe vremuri, mărțișorul consta într-un bănuț de aur prins de un găitan de mătase împletit cu fire albe și roșii, iar persoana care îl primea îl purta până când întâlnea primul trandafir înflorit, pe crengile căruia depunea mărțișorul.

Obiceiul de a oferi mărțișorul datează încă din timpurile îndepărtate, fiind menționat de etnologi la începutul secolului XX ca o tradiție a lunii martie. În trecut, țăranii îl considerau un semn protector împotriva bolilor și nenorocului.

Forma și semnificațiile mărțișorului variază în funcție de regiune și tradiție. De exemplu, unele variante includ adăugarea de ciucuri la capetele firului, reprezentând siluete masculine și feminine, simbolizând reconcilierea principiilor contrare. Alte variante includ utilizarea firelor roșii sau negre, având scopuri de protecție sau amuletic.

Mărțișorul este strâns legat de tradițiile Anului Nou, sărbătorit în trecut în luna martie, și reprezintă o formă primitivă de celebrare a Anului Agrar.

În prezent, mărțișorul a devenit o tradiție urbană și este purtat ca podoabă, cadou sau este oferit virtual prin intermediul platformelor de socializare.

Legendele asociate mărțișorului includ povestea Soarelui care a coborât pe Pământ sub forma unei fete frumoase, răpită de un zmeu, și povestea Primăverii care învinge Iarna pentru a salva un ghiocel.

Studiile arheologice au descoperit amulete similare mărțișorului, datând de acum aproximativ 8000 de ani, reprezentând pietricele vopsite alternativ în alb și roșu, asociate cu riturile de trecere spre primăvară.

În concluzie, mărțișorul este o tradiție veche și profund înrădăcinată în cultura românească, simbolizând renașterea și echilibrul.

COMMENTS